Как се прави „габровски шоколад”? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се прави „габровски шоколад”?
Как се прави „габровски шоколад”?
Снимка: ЕМО "Етър"

Знаете ли какво е „габровски шоколад”?  Етнографски музей на открито „Етър“ ви дава не само възможност да разберете, но и да видите как се приготвя!

На 22, 23 и 24 септември 2018 г. ще се проведе Празник на „габровския шоколад”. Инициативата е посветена на Европейска година на културното наследство.   

Пестил - „габровският шоколад“!

Пестил се прави от сини, зимни сливи. Подбират се хубави и здрави плодове, измиват се добре и се слагат в бакърена (пестилджийска) тава. Налива се вода до нивото на сливите и се подклажда огън. Като започнат да се пукат сливите, се бъркат с бъркало.  След като омекнат добре и костилките се освободят, кашата се прецежда през бакърено сито, наречено дърмон. Прецеждането става като се бърка кашата в дърмона и се изцежда през дупките, а в ситото останат костилките и кожите на сливите.

58687

Вземат се гладки дъски от бук с размери 2.50 на 0.20 м. и се поливат с готовата каша един път, толкова дебело, колкото да не се разлее кашата – до 1 см. Оставят се така в продължение на 2-3 и повече дни, в зависимост от времето, за да изсъхне и се втвърди кашата. По същия начин се поливат още няколко пъти, зависи от това колко дебел желаете да бъде пестилът. След като изсъхне добре, се отлепва от дъските и се навива на руло. Увива се в хартия и се държи на сухо и проветриво място.

58686

58688

Текстът е записан при теренни проучвания в с. Радовци, Габровско, през 1979 г. Съхранява се в Научния архив на ЕМО „Етър”.

Програма за Празника на „габровския шоколад”

22 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

10:00-16:00 ч. Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.

11:00-11:30 ч. Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.

13:00-13:30 ч. Програма с участието на Танцов ансамбъл „Трявна” при НЧ „П. Славейков-1871”, гр. Трявна. Пред Саковата къща.

14:00-16:00 ч. Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.

58683

23 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

10:00-16:00 ч. Опознавателни игри за деца и възрастни. Център „Българка”, Музеен детски център.

11:00-11:30 ч. Програма с участието на Фолклорна група „Новомахленчета” при НЧ „Зора-1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово. Пред Саковата къща.

13:00-13:30 ч. Програма с участието на Фолклорна група „Новомахленчета” при НЧ „Зора-1872”, кв. Нова махала, гр. Габрово. Пред Саковата къща.

14:00-16:00 ч. Състезателни игри за деца и възрастни. Пред църквата „Свето Богоявление”.

58685

24 септември

11:00-16:00 ч. Демонстрация на правене на мармалад от сини сливи. До Книгопродавница.

10:00-16:00 ч. „От традицията към съвременните постижения в кулинарията” – запознаване с традиционното производство на пестил и сушени изделия от плодове. До Книгопродавница.

10:00-18:00 ч. Предлагане на пестил и традиционни храни от сини сливи и други плодове. Фурна, Мотково кафене, Шекерджийска работилница.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин