Как се става нестинар - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се става нестинар
Автор: Мария Ангелова

Как човек разбира, че ще стане нестинар, какво е усещането в огъня и какво е бъдещето на нестинарството.

Вечерта на 3 юни – денят, в който нестинарите изпълняват своя мистичен танц в странджанското село Българи. Край последните догарящи дървета, които скоро ще се превърнат в жар под краката на нестинарите, разговаряме с един от тези, които само след минути ще пристъпват боси в ритъма на тъпана - Горан Стефанов. 

- Откога се занимаваш с нестинарство?

- От 5 години.

- Как човек разбира, че ще стане нестинар?

- Това няма как да се разбере – то се случва. Постепенно започват да ти се случват разни неща, да сънуваш сънища, да получаваш знаци... Истински житейски прелом е.

- Как се подготвяш за танца?

- При всеки нестинар е индивидуално. Подготовката започва със събиране на нестинарите от петте нестинарски села в Странджа в местността Влахов дол, където се изпълняват сакрални обредни действия. Това се случва в неделята преди 3 юни. В самия ден на нестинарския танц лично аз постя и се въздържам от алкохол и секс.

- Как се настройва човек преди да влезе в огъня?

- Събираме се всички нестинари в конака в село Българи. След това при нас влизат музикантите с тъпана и гайдите, чиято мелодия е в такт две четвърти. Този такт е много важен за настройката на нестинарите. Тогава се случва това, което наричат „прихващане“ - нестинарят влиза в транс.

- Какво е усещането да бъдеш в транс?

- Особено е. Побиват те тръпки, започваш да изстиваш. Получаваш халюцинации. Различни неща можеш да видиш. Нестинарите в такова състояние дори пророкуват.

- Случвало ли се е да усетиш, че не си готов да влезеш в жарта?

- Досега не. Но ако се случи, няма да вляза.

- Как виждаш ти бъдещето на нестинарството?

- В миналото - през 60-те години на миналия век, нестинарските танци са опошлостени. Превърнати са в атракция, включени са в програмите за забавление на туристите. Освен това комунистическата власт ги забранява, въпреки че ако питате бабите тук, те ще ви кажат: "Пак си танцувахме". Хубаво е, че през последните години има възраждане на традициите в този край, особено сред по-младото поколение. Нестинарството е включено и като нематериално наследство на ЮНЕСКО, което е висока оценка за тази традиция. Според мен бъдеще за нестинарството има.

Горан Стефанов е и специалист по културен туризъм, етнолог, теолог, както и водач в Странджа, Сакар и Котелски Балкан. Можете да се свържете с него на gorsid@abv.bg.

Прочетете и подробен материал за нестинарите на Странджа

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин