Как се яде патица по пекински в Пекин - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как се яде патица по пекински в Пекин
Как се яде патица по пекински в Пекин

Патица по пекински - наистина, това е храна за императори! В ястието обаче има нещо неочаквано по-специално от обикновената консумация.

Ситуацията: Цял ден сте обикаляли из Забранения град и вече искате само да поседнете и да хапнете на спокойствие. Пътуването до Пекин не е пълноценно, ако не завърши с блажната патица по пекински за вечеря! Ако сте начинаещи обаче, ще ви е трудно да се ориентирате в този пир от патици, палачинки и подправки. Нужен ви е наръчник за ядене на патица по пекински.

Основите: Носи се предание, че пекинската “као я” била най-предпочитана в императорския двор. Още през 14-15-ти век готвачи от цял Китай се стичали в Пекин, за да готвят на императорите. Чак през късния 19-ти век започват да се отварят ресторанти извън стените на замъка и ястието става “обществено достояние”.

Много от традиционната храна на Пекин днес битува само в летописите, но патицата по пекински остава задължителна част от банкетите на Пекин. Най-добрите пекински ресторанти ползват специално отгледани птици и наемат готвачи, специализирани в направата на ястия от патица. Това е дълъг и сложен процес: първо вкарват въздух под кожата, за да се отдели тлъстината, после намазват патицата със сладък сироп и подправки. Потопява се във вряща вода и сетне се вади да съхне през целия ден, за да стане кожичката хрупкава. Чак накрая патицата се опича.

Вежливостта: Готвачът ще поднесе патицата и ще я разреже. Рязането й е един вид изкуство и умелият готвач може да нареже до 120 парчета за 4-5 минути, всяко с хрупкава коричка и сочна сърцевина. Наблюдавайте го внимателно, направете му комплимент и не се срамувайте да изръкопляскате, щом приключи с рязането.

Яжте като експерти: Учтивостта изисква да сипете първо на сътрапезниците ви, после на себе си. Не пропускайте кожичката покрай крехкото месо!

Основните добавки при ядене на патицата включват тънки палачинки, праз лук, краставица и сливов сос. Нанесете тънък слой от соса върху палачинката, добавете малко праз и краставички, после два-три резени месо. Накрая сгънете така, че да заприлича на дюнер.

Обърнете внимание, че китайците не обичат да изхвърлят храна и готвачите ще оползотворят части от патицата, които не са предпочитани от западняците. Любими гарнитури са варен патешки далак, надробени крилца, патешки крака, пържени патешки сърца... Яжте ги без палачинка и пробвайте предястия като мариновани зеленчуци, счукан чесън и бяла захар. Ако тези не ви понасят, поръчайте зеленчукови гарнитури или морски дарове, или пък рулца с патица и питки на пара “паучи”. Често се предлага и супа от костите на патицата.

Нещо за пиене: Местните бири са идеални да прокарате патицата по пекински, при все че китайците пият също така и много сода. Ако домакинът ви е китаец, възможно е да поръча и по-силен алкохол за наздравицата, например дестилираното оризово вино байжиу. Без значение дали ще пробвате тежката напитка, или ще изберете нещо безалкохолно, не забравяйте да пожелаете на всички “ган бей”, което ще рече буквално “празни чаши”.

Накрая се заемете с омитането на чинията си!

 

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, любопитни традиции и съвети за пътуване!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин