Как стои въпросът с пътуването до Турция сега? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Как стои въпросът с пътуването до Турция сега?
Автор: Peika.bg
Как стои въпросът с пътуването до Турция сега?
Снимка: pexels

Рано сутринта на 6 февруари земетресение с магнитуд 7,8 удари турската провинция Газиантеп, близо до границата със Сирия. Това беше най-силното земетресение в Турция след трус през 1939 г., който уби 30 000 души. Вторичните трусове - близо 100 - бяха усетени в Ливан, Йордания, Израел и Ирак. Земетресение с магнитуд 7,5 беше регистрирано девет часа по-късно.

На 20-ти февруари нови две силни земетресения удариха Турция- с магнитуд 6,4 и 5,8. 

Опустошенията както в Турция, така и в Сирия са поразителни. Операциите по спасяване и възстановяване все още продължават, но текущият брой на загиналите надхвърли 37 000. Сирия, която вече е разкъсвана от война област, бореща се с разселване и хуманитарни кризи даде по-малко жертви от Турция, но пак ужасяващ брой. Очаква се жертвите да продължат да нарастват, докато спасителите копаят развалините. 

Получени са съобщения за повече от 11 000 срутени сгради. Няколко обекта на световното наследство на ЮНЕСКО в Сирия и Турция също са повредени, включително древният град Алепо, замъкът Газиантеп и крепостта Диарбекир. 

Макар че трагедията, която се случи, е ужасяваща и определно пътувания са най-малкият проблем, Турция е популярна туристически дестинации и милиони хора имат резервирано пътуване в предстоящите месеци. Ако и вие сте сред тези хора, вероятно се чудите какво да правите с пътуването си.

Препоръчително е да не се пътува до засегнатите райони. Те включват 10 провинции, а именно Кахраманмараш, Газиантеп, Малатия, Диарбекир, Килис, Шанлъурфа, Адъяман, Хатай, Османие и Адана. Турските власти ги затвориха за туристи и само спасителни екипи имат право да влизат. Три летища също са затворени: летище Хатай и летище Адана Сакирпаша претърпяха щети на пистата, докато международното летище Газиантеп Огузели не извършва търговски полети.

Основният център на Турция, летище Истанбул обаче работи нормално. Популярният град е в западната част на страната, на стотици километри от южната част. Февруари не е пиковият момент за пътуване, но ако отивате в Истанбул или Анталия на почивка или имате свързващ полет от летището, това не би трябвало да представлява проблем. Пътуващите обаче трябва да знаят, че Турция е предразположена към земетресения, тъй като се намира на Анадолската тектонична плоча.

От години Сирия е извън туристическия радар поради продължаващата гражданска война и все още не се препоръчва да се посещава.

Как да помогнем

Много страни предложиха помощ и обещаха ресурси на Турция и Сирия. По-сложно е да се изпрати помощ в Сирия, тъй като различни райони се контролират от правителството и бунтовниците, а държавният глава Башар Асад е парий в глобалната политика. Страната е в смут от 2011 г. насам – 6,8 милиона са напуснали страната; 6,9 милиона са вътрешно разселени; 3,6 милиона са намерили убежище в Турция, за съжаление в райони, които бяха най-силно засегнати от земетресението.

Можете да помогнете на засегнатите райони, като дарите чрез определени организации. Българските инициативи са на Български червен кръст, издателят Манол Пейков, Фондация Три жени, Лазар Радков от Капачки за бъдеще, Главното мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в България, Национална Асоциация на Доброволците в България и други. Чрез международни организации като УНИЦЕФ също може да се помогне на засегнатите от земетресенията.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин