Каква е историята на чая и от къде тръгва той? - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каква е историята на чая и от къде тръгва той?
Автор: Елена Исаева

Чаят е напитка, която се пие от векове, като произходът ѝ датира от Древен Китай. Историята на чая е завладяваща и включва много различни култури и традиции.

Според китайската легенда чаят е открит от император Шеннонг през 2737 г. пр.н.е. Историята разказва, че императорът кипял вода, когато няколко листа чай случайно паднали в съда, създавайки нова вкусна напитка. Оттам пиенето на чай става популярно сред китайската аристокрация и чаят става важна част от китайската култура.

Каква е историята на чая и от къде тръгва той?
Снимка: pixabay.com

По време на династията Тан (618-907 г.) чаят става популярна напитка сред населението. Създадени са първите чаени плантации и чаят се търгува по Пътя на коприната, мрежа от търговски пътища, свързваща Китай с Близкия изток и Европа.

Чаят е въведен в Япония от будистки монаси през 6 век и бързо се превръща във важна част от японската култура. Японците разработиха своя собствена уникална чаена церемония, наречена chanoyu, която набляга на приготвянето и представянето на чая като форма на изкуство.

Чаят е въведен за първи път в Европа през 16 век, когато португалски търговци го донасят обратно от Китай. Бързо става популярен сред богатите класи и чайните и кафенетата започват да изникват в цяла Европа.

През 18 век Британската източноиндийска компания започва да внася големи количества чай от Китай и Индия и пиенето на чай става национално забавление във Великобритания. Британците развиват свои собствени чаени традиции, като следобедния чай и следобедния чай, и чаят става важна част от британската култура.

Днес чаят е една от най-популярните напитки в света, харесвана от хора от всички възрасти и култури. Предлага се в много различни разновидности, включително черен, зелен, бял и билков чай, и се консумира по много различни начини, от традиционни чаени церемонии до студен чай и чай с балончета.

Каква е историята на чая и от къде тръгва той?
Снимка: pixabay.com

Ето и някои интересни факти за чая:

1.Чаят е втората най-популярна напитка в света след водата.

2.Има четири основни вида чай: черен, зелен, оолонг и бял. Всички те са направени от листата на растението Camellia sinensis, но се обработват по различен начин, за да постигнат уникалните си вкусове и характеристики.

3.Съдържанието на кофеин в чая варира в зависимост от вида и начина на приготвяне. Средно чаша черен чай съдържа около половината кофеин от чаша кафе.

4.Британците са известни с любовта си към чая, но всъщност пият по-малко чай на глава от населението от много други страни, включително Турция, Ирландия и Мароко.

5. Чаените торбички са изобретени в началото на 20 век като начин да направят чая по-удобен и по-малко разхвърлян.

6.В Япония има традиция за отглеждане на чаени растения на сянка, за да се получи вид зелен чай, наречен матча, който се използва в чаените церемонии и е станал популярен на Запад като съставка в лате и смутита.

7.В много части на света чаят традиционно се сервира с мляко и захар. В Китай и Япония обаче обикновено се консумира чист или с малко количество захар.

8.Чаят има дълга история на медицинска употреба и много хора вярват, че има ползи за здравето, като намаляване на възпалението, засилване на имунната система и подобряване на мозъчната функция.

9. Най-скъпият чай в света се произвежда в района на Дарджилинг в Индия и може да се продава за до 1500 долара за паунд.

10.Бостънското чаено парти, известно събитие в американската история, което помогна за разпалването на Американската революция, беше протест срещу британските данъци върху чая.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин