Какво да правим при среща с диви животни в гората - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да правим при среща с диви животни в гората
Автор: Александър Караджов
Какво да правим при среща с диви животни в гората

Въпреки че в българските планини е сравнително спокойно, не е изключено да срещнете диви животни. Затова е добре да сте подготвени или поне да знаете как реагират повечето животни при неочаквана среща. Полезни съвети дава Александър Караджов, планински водач в Родопите.

Като цяло най-голямата опасност за туристите е срещата с мечка. В отделни случаи може да бъдете нападнати от скитащи кучета, чакали, вълци, диви прасета, или да бъдете ухапани от змия. Въпреки това шансът за среща с тези животни е минимален. Сетивата им са развити неописуемо добре, а и самите те избягват срещите с хора.

Ще направим преглед на правилата за поведение при среща с мечка.

1. За да се избегне нежеланата и за двете страни среща с мечка, важно е в гората да се вдига шум, било говорене, било подсвиркване, но това би дало възможност на мечката да ви чуе от голямо разстояние и да се отдалечи.

2. Също така не е препоръчително да се ходи сам, тъй като мечката по-лесно би нападнала само един човек, отколкото група от двама или повече.

3. Ако попаднете на малки мечета, отдалечете се по най-бързия начин. В никакъв случай не се опитвайте да ги хванете или да се снимате с тях. Майката със сигурност е наблизо.

При внезапна среща с мечка:

1. Започнете да се отдалечавате съвсем бавно, без резки движения, като не я изпускате от поглед. Отдалечете се с бърз ход чак след като спре да ви вижда.

2. Продължавайте да говорите каквото ви дойде на ум, но тихо и монотонно.

3. Ако имате нещо под ръка, било то раница, чанта, яке или шапка, хвърлете го встрани, за да отвлечете вниманието й.

При нападение от мечка:

1. Свийте се на кълбо, легнете по корем и покрийте с ръце главата си. Мечката ви е приела като заплаха, а липсата на каквото и да е движение от ваша страна ще я накара да мисли, че заплахата е отминала, и тя ще се отдалечи.

2. Ако ви подгони мечка, много относително е какво трябва да направите. На кратки разстояния мечката развива скорост до 55 км/ч. Шансовете за бягство са минимални. Все пак по-добре е да се тича надолу.

3. Да се качите на дърво няма голям смисъл, тъй като мечките са отлични катерачи и спокойно изкачват 7-8 метрови дървета. Вариантът тук е да се качите на разклонено дърво, на някой от по-тънките му клони.

4. Не винаги изправена на задните си лапи мечка е сигнал за нападение. Това е начин на сплашване. В този случай добре е човек да започне моментално отдалечаване, без резки движения, като отново не изпуска от поглед мечката.

5. Най-добър вариант срещу нападение е да разполагате със спрей против мечки, но ако нямате такъв малко алкохол също може да помогне, ако успеете да уцелите очите и.

Спреят против мечки се продава в някои ловни магазини и онлайн. Цената му е висока, така че има смисъл да си купите такъв само ако ходите много често в планински райони с обиталища на мечки. Ако нямате спрей против мечки, по-добре не рискувайте с дезодорант или спрей за самозащита, тъй като те не са достатъчно силни и рискувате само да разгневите мечката.

Мечката може да бъде предизвикана да ви нападне, ако е ранена, ако сте нарушили критичната дистанция от 10 метра и се е почувствала в капан, както и ако е с малки или се намирате в близост до бърлогата й. Затова е препоръчително изброените ситуации да се избягват.

Храната е добре да се поставя на 20-30 метра от мястото ви на нощуване, по възможност закачена на дърво, тъй като мечките имат отлично обоняние и могат да надушат храна от над 10 км.

При нападение от други животни правилата са различни.

Например, глиган. За да ви нападне глиган, най-вероятно е ранен. И разгневен. В тази ситуация можете да се спасите, като се качите на дърво. Освен това глиганът вижда в много малък ъгъл. Ако глиганът, който ви напада, е пред вас, кривнете рязко вляво или вдясно – глиганът няма да ви види и ще продължи напред.

Ако ви нападне вълк, също можете да се спасите на дърво! Вълкът е много бързо животно и работи тактически при нападение. Лошо е, ако е цяла глутница, защото вероятно ще ви обградят. Но това в България не се е случвало от много години и е по-скоро теоретично.

Чакалите са сравнително страхливи и вероятността да нападнат човек е много малка. Ако това все пак се случи, силни викове и размахване на ръцете ще са достатъчни да го прогонят.

За змиите важи правилото да вдигате шум (препоръчва се движение с щеки в планината), защото не чуват, но усещат вибрациите. Повечето ухапвания са по вина на човека, когато не я е видял и я е настъпил. Змията най-малко желае среща с човек. При среща със змия просто трябва да я оставите да изчезне, да не се опитвате да я гоните или хващате, защото гоненицата най-вероятно ще завърши фатално.

А иначе, за да сведете инцидентите със змии до минимум, трябва да знаете какви места обитават. Усойниците обитават припеците в гората и планината, затова очите ви трябва да са на четири, когато минавате по такива места. Пепелянката може да бъде навсякъде, основно обича пъстрите сенки и храсталаците, където се чувства на спокойствие. Змиите обичат места, в близост до които има вода.

*

Още от Александър Караджов можете да прочетете в блога му тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин