Какво да правите, ако багажът ви се загуби на летището? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво да правите, ако багажът ви се загуби на летището?
Автор: Peika.bg
Какво да правите, ако багажът ви се загуби на летището?

Загубеният багаж е една от клопките на пътуването. Всяка година хиляди хора принудително се лишават от личните си вещи по време на пътешествие. Често обаче това не е изгубена кауза. Вижте какво трябва да знаете, за да избегнете тази неприятна ситуация. 

Нашите съвети ще ви помогнат да разберете както да правите, ако багажът ви се забави, повреди или загуби на летището.

Летищата са най-натоварени около Коледните празници, затова януари и декември са най-лошите месеци за загубения багаж! Ако пък куфарите ви изчезнат през септември, октомври или ноември, имате най-голям шанс да си го върнете обратно.

Забавен багаж

Ако багажът ви не се появи на лентата, не бързайте да се тревожите прекалено. Възможно е, куфарите ви да са прехвърлени за следващ полет. В такъв случай ще ги получите в рамките на няколко часа. Ако са изпратени до грешно летище обаче, процедурата по връщане може да отнеме няколко дни. Тогава трябва да подадете иск, да оставите телефонен номер за връзка и адрес, на който да изпратят багажа ви.

Какво да правите, ако багажът ви се загуби на летището?

Изгубен багаж

Ако багажът ви е изгубен, първата стъпка е да докладвате на авиокомпанията, колкото е възможно по-скоро, за предпочитане е, това да стане, докато сте още на летището. Задължително пазете всички документи, копие от подадения иск за загубен багаж и всичко, което получите от летището. Това ще ви улесни в последващите стъпки. 

Някои авиокомпании предлагат на пътниците да им възстановят разходите за основни неща, които са загубили или са се повредили, по време на полет, така че проучете какви са възможностите на вашата авиокомпания. Те обаче имат и дълъг списък от предмети, за които не носят отговорност, сред които: пари, бижута или други ценности. Ако сте решили да носите подобни неща, най-добре ги сложете в ръчния багаж. 

Какво да правите, ако багажът ви се загуби на летището?

Изгубен багаж преди паспортния контрол

Ако не можете да намерите багажи си преди да сте минали паспортния контрол, отидете до някое информационно гише в салона за заминаващи и пристигащи. Там ще попълните формуляр за изгубени вещи, в който ще можете да опишете какво ви липсва. Ако през това време багажът ви е открит, от персонала на летището, той ще бъде предаден на бюро изгубени вещи. 

Изгубен багаж извън паспортен контрол

Ако сте изгубили ръчния си багаж или някоя от вашите покупки, след преминаването на паспортен контрол, трябва да се свържете с центъра за клиенти преди заминаването или след пристигане на летището, за което летите.

Какво да правите, ако багажът ви се загуби на летището?

Откраднат багаж

За да се предпазите от кражба, след като слезете от самолета, директно трябва да се насочите към лентата за багаж. Ако куфарът ви изчезне, след като сте напуснали района за багаж, трябва да се обърнете към полицията. Повечето крадци по летищата не взимат самите куфари, а само неща от тях. Така ще разберете, че нещо липсва много по-късно и няма да можете да пуснете жалба или да се надявате, че вещите ви ще бъдат върнати. Затова е важно да проверите багажа си преди да напуснете летището. Ако нещо ви липсва, отидете до офиса за получаване на багаж с попълнена жалба. Подобни ситуации се случват най-често на летищата, от които летят повечето нискотарифни авиокомпании.

Повреден багаж

След като вземете багажи си от лентата, трябва да го огледате добре преди да напуснете летището. Ако има някаква повреда, служителите на авиокомпанията ще искат лично да проверят. Имайте предвид, че повечето авиокомпании не носят отговорност за незначително износване и разкъсване на куфарите. Ако пък положението е наистина тежко, със сигурност няма да получиш повече от 1000 евро обезщетение. Практиката обаче показва, че такава сума рядко се изплаща. 

Какво да правите, ако багажът ви се загуби на летището?

За да нямате неприятни ситуации с багажа си на летището, го опаковайте според изискванията на съответната авиокомпания. Не е лошо да имате и застраховка за пътуване, в случай, че се озовете в избраната дестинация без куфарите си. Ако спазвате всички изисквания за багажа на авиокомпанията, с която летите, вероятността да го изгубите или повредите е много по-малка. Ако пък това се случи, ще имате доста повече козове в ръката си, за да се справите успешно със създалата се ситуация. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин