Какво е най-безопасно да пием в самолета? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво е най-безопасно да пием в самолета?
Автор: Peika.bg
Какво е най-безопасно да пием в самолета?

Ако сте чели статии за пътуване със самолет, със сигурност сте попадали на вечните въпроси за качеството на водата в резервоарите на самолета.

Още ли се чудите дали е добра идея да си поръчате кафе, чай, лед към напитката или дали въобще да пиете от тази вода по време на полет?

Странно, но авиокомпаниите не излизат с официално становище дали водата в самолета е безвредна или не. Науката също не дава 100% отговор на въпроса. Попитани за качеството на водата, екипажите често отговарят, че пият чай и кафе на борда и не са имали проблем с това. 

Всеки може сам да прецени дали да консумира течностите, предлагани в самолета, но нека преди това да разгледаме няколко факта. Резервоарите за вода са за многократна употреба. Дори да се мият редовно, което не винаги е така, е напълно възможно в тях да остават микроби, които могат да повлияят негативно на организма ни. Въпреки това, ако водата беше толкова опасна, с този голям брой на полетите, досега щеше да се е появила сериозна епидемия, а такава не е регистрирана. 

Какво е най-безопасно да пием в самолета?

Не всички самолети имат резервоари за питейна вода. Понякога тя се използва само за санитарни нужни. Сигурно сте забелязвали, че над мивката в тоалетната пише, че водата не е за пиене. Разбира се, за това има и друго обяснение. Ако решите да си купите вода в самолета, тя ще е два пъти по-скъпа от нормалното, така че не си мислете, че ще я  оставят да се лее от кранчето безплатно.

Ако все пак си купите вода и тя ви се струва с различен вкус - не се паникьосвайте. Дори бутилираната вода променя вкуса си при различно налягане в кабината. Нашите вкусови рецептори функционират по различен начин, когато сме на толкова голяма височина, това не означава, че проблемът е във водата. Същото важи и за храната в самолета.

Сега сигурно се питате дали е добра идея да си поръчвате кафе или чай на борда? Понякога топлите напитки се правят с бутилирана вода, но друг път с вода от резервоарите, преварена в чайници. Водата се загрява до ниво, което вероятно ще унищожи повечето бактерии или вируси, така че тези напитки са по-безопасен вариант, ако се притеснявате за качеството на водата. Все пак трябва да знаете, че вкусът им няма да е като този в любимото ви кафене.

Какво е най-безопасно да пием в самолета?

И остана въпросът за леда. Честно казано, той рядко се използва в самолета. Съхранява се в големи торби, подобни на тези, които можете да купите в хранителен магазин, така че това май е най-безобидният вариант.

Най-важното е да сте хидратирани по време на полет, защото последиците от обезводняването не са по-безопасни от съмненията дали водата, която пиете е 100% чиста.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин