Какво има зад стените на Кремъл? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво има зад стените на Кремъл?
Автор: Peika.bg
Какво има зад стените на Кремъл?

Московският Кремъл е разположен на Боровицкия хълм, на левия бряг на река Москва.

Първите укрепления, обкръжени с ров и земен насип, са били изградени още през 1156 г. През 1238 г., по време на монголско-татарското нашествие, Кремъл е разрушен, a през 1339 г. построен наново. Съществуващите днес стени и кули са построени в периода между 1485-1516 г. Днес в Кремъл се намира резиденцията на Президента на Русия, като има и много исторически паметници.

Ето и най-забележителните от тях:

Какво има зад стените на Кремъл?

1. Големият Кремълски дворец

Големият Кремълски дворец е построен по заповед на Николай I в периода между 1838-1850 г. на мястото на двореца на императрица Елизавета Петровна, който пък бил изграден върху основите на двореца на Иван III. Ръководител на строителството бе Константин Тон, родоначалник на „византийско-руския” архитектурен стил. Е чест на ордените Руската империя пък са кръстени 5-те парадни зали – Георгиевската, Андреевската, Александровската, Владимирската и Екатерининската.

2. Грановитата палата

Грановитата палата е издигната от Марко Фрязин и Пиетро Антонио Солари за Иван III през 1491 г. Палатата е наречена "Грановита" благодарение на облицованата с бял четириъгълен камък главна фасада. Такива палати са строени в Русия за приеми и пиршества, като на 21 юни 2012 г. тя става достъпна и за посещения. 

3. Теремной дворец

Теремной дворец е построен в периода между 1635-1636 г. по заповед на цар Михаил Фьодорович. В качеството на долен етаж са използвани останките на Работилническите палати от XVI век. Царските палати – 4 на брой и със сравнително неголеми размери – са заемали втория етаж.

4. Държавният Кремълски дворец

По-рано той е бил познат като Дворец на конгресите, е построен през 1961 г. на мястото на старата сграда на Оръжейната палата. Интересното е, че строителството продължава едва 16 месеца, а откриването е било посветено за XXII конгрес на КПСС. Освен за конгреси и съвещания, зрителната зала на двореца е предназначена за фестивали и театрални представления като опери, балети и концерти. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин