Какво може да видите в Белград? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво може да видите в Белград?
Автор: Елена Исаева

Белград е един от най-старите градове в Европа, с богата и сложна история, датираща отпреди повече от 7000 години. Ето кратък преглед на историята на града:

Праисторическа ера: Районът, който сега е Белград, е бил заселен от праисторически племена през 6-то хилядолетие пр. н. е., които са построили прости жилища и укрепления.

Какво може да видите в Белград?
Снимка: pixabay.com

Римски период: През 2 век пр. н. е. келтите завладяват района и построяват първата крепост, която наричат Сингидунум. По-късно римляните поемат контрола над града през 1 век пр. н. е. и той се превръща във важен военен и икономически център.

Средновековна ера: След падането на Римската империя Белград е управляван от различни средновековни кралства и империи, включително византийците, българите, унгарците и сърбите. През 15 век османските турци завладяват града и го държат близо 350 години.

Какво може да видите в Белград?
Снимка: pixabay.com

Модерна ера: През 19 век Белград става столица на новото независимо Кралство Сърбия и претърпява значителна модернизация и развитие. Играе важна роля в Балканската и Първата световна война и е окупиран от нацистите през Втората световна война. След войната става столица на Социалистическа федеративна република Югославия.

Най-нова история: След разпадането на Югославия през 90-те години Белград става столица на Сърбия и Черна гора, а по-късно само на Сърбия. През 21 век градът е претърпял значително реконструкция и модернизация и се е превърнал в популярна туристическа дестинация в региона.

Днес Белград е оживен и мултикултурен град с богата комбинация от исторически и модерни влияния и силно чувство за идентичност и традиция.

Белград е столицата и най-големият град на Сърбия и има богата история и култура за изследване. Ето някои от най-добрите неща, които трябва да видите и направите в Белград:

Какво може да видите в Белград?
Снимка: pixabay.com

1. Крепостта Калемегдан: Тази историческа крепост се намира в сърцето на града и предлага невероятна гледка към реките Дунав и Сава.

2.Храмът Свети Сава: Една от най-големите православни църкви в света, този великолепен храм трябва да се види от посетителите на Белград.

3.Скадарлия: Тази очарователна бохемска улица е пълна с кафенета, ресторанти и музика на живо и е чудесно място да се насладите на местната култура.

4.Музей на Никола Тесла: Този музей е посветен на известния изобретател и представя неговия живот и работа чрез интерактивни експонати и демонстрации.

5.Площад на Републиката: Централният площад на Белград, Площадът на Републиката е дом на много важни забележителности, включително Националния музей и Националния театър.

6.  Ada Ciganlija: Тази популярна зона за отдих е чудесно място за почивка край реката, плуване, спорт или пикник.

7. Зоологическа градина в Белград: Разположена в крепостта Калемегдан, тази зоологическа градина е дом на над 2000 животни от цял свят.

8. Национален музей на Сърбия: Този музей съхранява огромна колекция от изкуство, артефакти и исторически предмети, включително известното Мирославово евангелие.

9. Къща на цветята: Този музей и мавзолей е посветен на бившия югославски лидер Йосип Броз Тито и съдържа неговата гробница и много артефакти от живота му.

10.  10. Круиз по река Дунав: Направете обиколка с лодка по река Дунав, за да видите града от различна гледна точка и да се насладите на красиви гледки към околностите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин