Какво може да видите в района на Бургас? – 2 част - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво може да видите в района на Бургас? – 2 част
Автор: Елена Исаева

Несебър – Несебър е още един от морските градове в южното черноморие, който се радва на голям интерес, както от български, така и от чуждестранни туристи. Тук освен, че може да се заложи на красивите плажове има и доста места с исторически забележителности (Старият град), които имат богата история и култура.

Градът е разположен на малък полуостров, който е свързан със сушата с тясна ивица земя. Несебър е известен със своя добре запазен стар град, който е част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Какво може да видите в района на Бургас? – 2 част
Снимка: pixabay.com

Градът има богата история, която датира отпреди повече от 3000 години и е бил завладяван от траки, гърци, римляни, византийци, българи и османци през вековете. Старият град е смесица от различни архитектурни стилове, включително древни тракийски стени, средновековни църкви и укрепления и къщи от османската епоха.

Една от основните забележителности на Несебър е църквата Свети Стефан, която е добре запазена средновековна църква, датираща от 11 век. Други забележителни църкви включват църквата Св. Йоан Кръстител и църквата Христос Пантократор.

В допълнение към историческите си забележителности, Несебър има и оживена туристическа среда, с много ресторанти, кафенета и барове, обслужващи посетителите. Градът е известен и със своите плажове, които предлагат редица водни спортове и дейности.

Приморско – още един курорт близо до Бургас, който се посещава всяка година от хиляди плажуващи. Приморско е град, разположен на южното българско Черноморие. Намира се между градовете Созопол и Царево и на около 50 км южно от град Бургас.

Приморско е популярна туристическа дестинация, известна със своите красиви плажове и оживена атмосфера. Градът има два основни плажа - Северен и Южен плаж, които са широки и пясъчни. Северният плаж е по-тих и по-усамотен, докато Южният плаж е по-оживен и претъпкан, с много ресторанти, барове и атракции край плажа.

Освен плажовете си, Приморско има още няколко забележителности, които си струва да посетите. Градът е дом на природен резерват Ропотамо, който включва защитена влажна зона и река, която се влива в Черно море. Посетителите могат да предприемат обиколки с лодка, за да разгледат резервата и неговата разнообразна флора и фауна.

Друга популярна атракция в Приморско е Аквапарк Перла, който предлага водни пързалки, басейни и други водни дейности. Градът също има оживен нощен живот, с много барове и клубове, които остават отворени до късно през нощта.

Созопол – Созопол определено е една от перлите и големите предимства на Бургаския регион и Южното Черноморие. Градът се посещава от хиляди туристи всяка година.

Созопол е известен със своите красиви плажове, очарователен стар град и културно наследство. Старият град се отличава с добре запазена средновековна архитектура, тесни калдъръмени улички и традиционни български къщи с дървени балкони.

Една от основните забележителности в Созопол е църквата "Свети Зосима", която е добре запазена средновековна църква, датираща от 15 век. Други забележителни забележителности в града включват Археологическият музей на Созопол, който съхранява колекция от артефакти от древногръцката и римската епоха, и Мартирионът на Св. Йоан Кръстител, който е древна християнска базилика, датираща от 5 век.

Като цяло, Созопол е очарователен и исторически град с много културни и природни забележителности, което го прави чудесна дестинация за тези, които се интересуват от история, култура и плажни ваканции. Близо се намират плажовете Каваци и Смокиня, къмпинг градина, плаж Аркутино и близо до село Равадиново едноименният замък, който в последните няколко години е популярна туристическа атракция.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин