Какво можем да разгледаме в Нитра, Словакия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво можем да разгледаме в Нитра, Словакия
Автор: Елена Исаева

Нитра е неголям град в Словакия, разположен живописно в подножието на планината Зобор, в долината на река Нитра. За него се предполага, че наред с Братислава, са двата най – стари градове в Словакия. Първите писмени сведения за града датират от V век., като се счита, че той е и люлката на християнството в Словакия, тук е построен и първият словашки храм. През Средновековието, градът е заемал по – голямата част на Западна Словакия и по това време е бил столица на княжеството. Някога, тези земи са населявани от келти, но няма останали доказателства за това.

Градът е разделен на две – Горен и Долен. В Горния град е построена най – старата епархия в Словакия, на чиято територия се намира красивата катедрала Св. Емерам. Катедралата е умело съчетана смесица от стилове – барок, готика и романски стил. В пределите на епархията е включен и първият Бенедиктински манастир.

Какво можем да разгледаме в Нитра, Словакия
Снимка: pixabay.com

 

От Горния град е тръгнало и създаването и развитието на Нитра, когато в средните векове славянски племена са поставили основите му. Тук, съвсем на върха, гордо извисявайки се над всички сгради, се намира Замъкът на Нитра – бастион от XVI век, със защитни, високи крепостни стени. Разходете се из малките калдъръмени криволичещи улички, разгледайте красивите барокови дворци и имения, почувствайте атмосферата и духа на това място. Отидете до площад Прибина, където се намира паметникът на славянския княз Прибина, чието име носи площада. Поспрете там, където има панорамен изглед към долината, за да се насладите на красивата природа, а погледът ви ще се рее в далечината, обхващайки старата и новата част на Нитра.

Катедралата Св. Емерам е едно бижу, съчетало в себе си историята и архитектурата на няколко сгради от различни епохи – църква от XIV век, ротонда от XI век и още една църква, датираща от XVII век. Не ги пропускайте, във вътрешността им ще се насладите на архитектурно – историческия разкош, изкусно съчетаващ ги и завършен в бароков стил.

 

Също така може да разгледате епархиалния музей, както и оръжейната изложба, семинарията. Отидете и до необароковата сграда в южното подножие на горния град, където някога е била главната градска порта.

Красива забележителност е и паметникът с позлатена статуя на Дева Мария, построен в стил барок – рококо.

Какво можем да разгледаме в Нитра, Словакия
Снимка: pixabay.com

Изкачете се и до хълма Зобор, откъдето ще се открие пред вас спираща дъха панорамна гледка надолу към града и долината, към зелените дъбови и букови гори. На самия хълм има 6 извора, а някога в древността тук, на това е място се предполага, че е имало огромна крепост – укрепление.

Малко по встрани, на запад от Зобор е запазена древна църква от XI век.

Спуснете се надолу към Долния град, отидете до красивата барокова църква Св. Ладислав, построена през XVIII век. Друга интересна сграда, построена през 1911 г. е Синагогата на Нитра, която също е културен паметник. Днес тя не е действаща, но за това пък е отворена за посетители, тук се организират много изложби, има и постоянни експозиции, като изложбата на израелския художник Шагра Уейл, роден в Нитра през 1918 г.

В Нитра има интересни музеи. Посетете Музеят на земеделието в Словакия. Тук ще видите експозиция на открито на локомотиви от XIX век, както и много артефакти от занаятчийството, датиращо от праисторически времена по тези земи.

В края на града е и красивият парк на Нитра, разположен около реката, в подножието на замъка. Тук има мини зоологическа градина, детска площадка, басейн с многобройни атракции.

Нитра е не много популярен, но интересен в исторически аспект град. А красотата му и районът, в който се намира, ще допринесат за вашата пълноценна културно – релаксираща почивка.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин