Какво не знаем за Бруней? - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за Бруней?
Автор: Елена Исаева

Бруней е една много интересна съверенна държава, която е разположена на северния бряг на остров Борнео в Югоизточна Азия. Освен от Южнокитайско море, страната е напълно заобиколена от малайзийския щат Саравак, който я разделя на две части. Бруней е единствената суверенна държава, разположена изцяло на остров Борнео. Останалата част от територията на острова е разделена между държавите Малайзия и Индонезия.

Благодарение на своите запаси от нефт, държавата продължава да просперира. Бруней получава своята независимост от Обединеното кралство на 1 януари 1984 г.

Какво не знаем за Бруней?
Снимка: pixabay.com

Ето и някои интересни неща за Бруней:

1.Нефтът в Бруней е открит на 297 метра дълбочина на 5 април 1929 година. Производството на петрол се увеличи значително през 30-те години на XX век с развитието на повече петролни находища.

2.Японците нахлуват в Бруней на 16 декември 1941 г., осем дни след нападението над Пърл Харбър и флота на САЩ. Бруней е нападнат от 10 000 войници от отдела Кавагучи от залива Кам Ран в Куала Белайт. След шест дни на борба те превземат цялата страна.

3.Средната надморска височина е 478.76 метра.

4.Водното селище Кампонг Айер, издигнато посред река Бруней в столицата, е дом на 10% от населението.

5.Официалният език на Бруней е стандартен малайски. Местният диалект, брунейски малайски, е най-широко разпространеният език. В бизнес средите е широко разпространен английският език.

6.Културата на Бруней е предимно малайзийска, силно повлияна от исляма, но по-консервативна от тази на жителите на страната Малайзия.

7.Името Бруней Даруссалам означава "пребиваване на мир", което е вярно най-вече предвид високия стандарт на живот на страната и по-голяма продължителност на живота (средно 77 години), отколкото много от съседите в Югоизточна Азия.

Какво не знаем за Бруней?
Снимка: pixabay.com

8. Бруней е сред страните с висок индекс на човешко развитие.

9. Алкохолът е забранен от Корана; съответно продажбата и публичната консумация на алкохол са забранени със закон.

10. Чужденци и не-мюсюлмани имат право да внасят 12 кена бира и две бутилки вино или концентрат при влизане, не по-често от веднъж на 48 часа.

11.След въвеждане на сухия режим в началото на 1990-те всички кръчми, нощни клубове и барове се принудили да затворят.

12. Консумацията на алкохол се наказва дори с глоба.

13.Бруней е достъпен по въздушен, морски и сухопътен транспорт. Международното летище Бруней е главната входна точка за страната.

14.В Бруней има наистина много добра инфраструктура.

15.Селското стопанство е слабо развито. Обработват се едва 5,5% от площта на страната. Отглежда се кокосова палма, палмата нипа, банани, манго, каучуково дърво и др. Над 80% от хранителните продукти се внасят.

16.Столицата – Бандар Сери Бегаван, има 50 хил. ж.; до 1970 г. се казва Бруней таун (или Бруней сити).

Ако смятате да посетите Бруней, информирайте се предварително за всички забрани и изисквания към чужденците, за да не останете неприятно изненадани и да се провали вашата екскурзия. Като оставим тези неща на страна, Бруней наистина е доста интересно място, кооето определено заслужава да се посети. Културата, животът и традициите на страната са толкова различни от нашите, че направо ще ви шокират, разбира се повече в приятния смисъл на думата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин