Какво не знаем за Бургас - факти и легенди - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за Бургас - факти и легенди
Какво не знаем за Бургас - факти и легенди
Снимка: DG EMPL/Flickr

Макар град Бургас да е създаден през 18-ти век, той има много по-древна история...

На територията му са открити няколко праисторически селища от каменно-медната епоха, а проучванията показват, че животът на това място е продължил и в следващите епохи. Предполага се, че в периода 4-2-ри век на мястото на днешен Бургас е съществувало тържище - емпорион, което е снабдявало Аполония (Созопол) със стоки. Господарите на бургаските земи се сменят през вековете, но след основаването на Одриското царство териториите между трите бургаски езера, които днес представляват развит градски център, са отново тракийски.

Техният разцвет настъпва с основаването на, селище, чиито останки днес отстоят на няколко километра от Бургас. Деултум се развива изключително през първите векове от съществуването на древен Рим като империя. След завоюването на Южното Черноморие от римляните селището се превръща в място за заселване на ветерани, римски легионери. Интересно е, че друга подобна местност за заселване на пенсионирани военни от римската армия, се намира край Никополис ад Иструм (дн. Никюп, Великотърновско). Римските ветерани са предпочитали да се установят край развити градски центрове и това води до разсъжденията, че животът в региона на днешен Бургас е бил много развит през периода на Римската империя.

Какво не знаем за Бургас - факти и легенди
Снимка: Община БургасДеултум

След разделянето на Империята на Източна и Западна, Деултум влиза в пределите на Византия. По време на управлението на хан Тервел той и съседното селище Аква Калиде стават български. По време на цялото Средновековие земите на днешен Бургас са ту български, ту ромейски и тази смяна на местното управление продължава чак до падането на България под османска власт.

След падането на Константинопол през 1453 г. Деултум е разрушен. През периода на Късното Средновековие изворите свидетелстват за съществуване на две пристанища в района, които са и развит корабостроителен център. Чуждите дипломати, посетили този край през 18-ти век, свидетелстват за съществуването  на малко селище, касаба, което се изхранва от търговията със зърно. Тази касаба дава основите на Бургас, който се превръща в главно укрепление на черноморския път през този период.

След Руско-турската освободителна война Бургас става главно пристанище на Източна Румелия. След като Румелия се обединява с Княжество България в града започва икономически възход.По време на войните за национално обединение Бургас се превръща в център за прием на български бежанци от съседни държави.

Днес Бургас е вторият по големина морски град на България, но някои твърдят, че е първи по хубост и има много любопитни места за разглеждане.

Местната история е побрана в експозицията на Археологическия музей, намиращ се в централната градска част. В него могат да бъдат видени най-вече артефакти от Античния период. Не липсват обаче и експонати, разкриващи особеностите на Средновековието. Музеят е създаден през 1912 г. от местното археологическо дружество.

Градът разполага още с Исторически музей, който представя очарованието на по-новите периоди от развитието на земите, в чиито ареал се намира. Също така бургазлии могат да се похвалят с Етнографски музей и къща-музей на Петя Дубарова.

Какво не знаем за Бургас - факти и легенди
Снимка: DG EMPL/Flickr

Археологическия музей се намира на улица „Алеко Богориди“, известна със старите си къщи. Те са строени при управлението на Батенберг и Кобургите. Цялата улица е осеяна с кафенета, магазинчета и книжарници. По нея се стига до градския театър. Интересно е, че 264 от бургаските сгради са обявени за паметници на културата.

В края улица „Алеко Богориди“ се намира Морската градина и градският плаж. В морската градина на Бургас има множество места за отдих, спортни площадки и летен театър, който през горещите дни е отлично място за прояви на открито. Освен най-големия парк в Бургас, централната улица и музеите, си заслужава пътешествениците да посетят и църквите в града.

Най-старата действаща църква е "Успение на Пресвета Богородица". Тя е издигната към средата на 19-ти век. Представлява трикорабна базилика. Интересно е, че вътрешното пространство на храма е разделено от два реда мраморни колони. След като е била завършена, култовата християнска постройка не е имала камбанария, но днес една част от нея е приспособена и в нея са поставени три камбани. До южната стена на църквата е открита мраморна надгробна плоча от 1753 г. Днес храмът е действащ и е паметник на културата.

В централната част на града, в горния край на главната улица, се намира катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий". Той е построен през периода 1897-1907 г. по проект на италианския архитект Рикардо Тоскани. Сградата е изографисана във вътрешността си от художниците Гюдженов и Кожухаров, които изписват и фреските в "Св. Александър Невски" в София. Днес църквата е реставрирана, след като в конструкцията й бяха открити значителни пукнатини. Тя е и един от любимите обекти на бургазлии.

Какво не знаем за Бургас - факти и легенди
Снимка: Ramón/Flickr

Освен храмовете, в града има и други забележителности, пазещи местната история. На ул. "Александровска"  15 се намира някогашната сладкарница "Малина". Сградата, в която тя се е помещавала, е строена за банка, по поръчка на един от бургаските богаташи от началото на 20-ти век - Исмаил Джелилов. Джелилов се изселва в Турция и продава имотите си, включително и банката.

Купуват я братя Анастасови, преселили се от Македония. Янко и Петър кръщават сладкарницата на сестра си Малина, която са оставили по родните места. Сладкарница "Малина" в силните си години предлага над 60 вида сладкиши, а сред персонала й има работници чак от Румъния.

Какво не знаем за Бургас - факти и легенди
Снимка: Seyfi Mutlutürk/Flickr

Бургас има какво да предложи на своите посетители: паркове, плажове, стари сгради и история. Затова е задължителна спирка през летните месеци за всеки пътешественик, пожелал да опознае красотата на България.

Текстът е изпратен от Мая Джамбазова за рубриката "Стани автор"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин