Какво не знаем за Гренландия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за Гренландия
Автор: Елена Исаева

Гренландия официално е най-големият остров в света и крие доста интересни тайни. Макар и покрито със сняг и лед, всичко там е интересно и открай време привлича туристи към себе си.

 

Какво обаче не знаем за Гренландия и какви тайни крие? Ето и някои любопитни факти:

Какво не знаем за Гренландия
Снимка: pixabay.com

От географска гледна точка островът е част от Северна Америка - северозападният край на Гренландия е на две крачки от канадските брегове, докато Дания е отдалечена на повече от 3 000 км. Между нея и Гренландия се намират Исландия и една част от Норвегия. И въпреки това разстояние, Гренландия е част от територията на Дания.

Но защо това е така? Нека се върнем малко назад в историята, за да разберем. Цялата история има връзка с викингите, а в по-ново време и с китоловците. През 18 и 19 век те идват масово от Норвегия, Холандия, Германия и Дания, строят селища и военни бази. Постоянно избухват конфликти, в които в крайна сметка успяват да се наложат датчаните. През 1933 ледена Гренландия окончателно става собственост на Дания.

Гренландия в превод означава "зелената страна", макар че  днес това звучи направо абсурдно: 85% от острова са под плътна ледена покривка. Известно е обаче, че някога на острова е било значително по-топло.

Днес обитаеми са само онези части от брега, по които няма лед. По-благоприятни условия за живот има най-вече на западното крайбрежие, благодарение на топлото течение Гълфстрийм. Там се намират повечето села и градове, включително столицата Нуук. Тя има 18 000 жители и е най-големият град в Гренландия. Общо на острова живеят не повече от 56 000 души, гъстотата на населението е най-малката в света - с изключение на Антарктика.

Какво не знаем за Гренландия
Снимка: pixabay.com

Островът е известен и с това, че се явява най-близко разположената суша до Северния полюс.

Ясно е защо на острова няма пътища и железопътни линии, но как тогава хората се придвижват от едно място на друго? Ами със самолети, лодки и дори с шейни.

Гренландия е едно наистина шантаво място, но пък за сметка на това много интересно и екзотично.

Топенете на ледовете в световен мащаб е може би най-осезаемо там, след Антарктида. Може би след топенете на по-голямата част от ледовете на Гренландия ще се открият нови залежи на различни минерали, нефт и природен газ, но пък за сметка на това, ще се повиши нивото на световния океан и това може да доведе до много други неблагоприятни последици.

Гренландия е поделена на 4 комуни (или общини). Новото териториално деление влиза в сила на 1 януари 2009 г., като то не включва авиобазата Туле и Североизточния гренландски национален парк. Този парк е наистина уникален. Той се води и най-големият национален парк в света. Това е единственият национален парк в Гренландия и със своите 972 000 km2 заема около 45 % от площта на острова. Националният парк е създаден през май 1974 г., а през 1988 г. е разширен с още 272 000 km2 на север. През януари 1977 г. е обявен за международен биосферен резерват. За посещение на националния парк се изисква специално разрешение, както и специална експедиционна екипиравка. Освен това там има строги правила и неспазването им води до солени глоби.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин