Какво не знаем за Сфинксът в Египет - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за Сфинксът в Египет
Автор: Елена Исаева

Безспорно най-дискутираните, интересни и известни обекти в Египет са пирамидите в Гиза. За тях има толкова много теории, кой и защо ги е пострил, че вече лично аз се примирих с идеята това да остане мистерия. Все пак има неща, които може би е по-добре да не знаем и да останат тайна.

На платото Гиза обаче има още един мистериозен обект, който може би остава леко на заден план, в сянката на Великите пирамиди. Това е Сфинксът. С глава на фараон и тяло на лъв, за него също има доста предположения какво е и защо е бил построен. Една от истинските загадки за него обаче е дали е по-стар от самите пирамиди? Защото ако е така, то той не изобразява нито един от фараоните, които са свързани с пирамидите. А какво изобразява тогава или кого?

Какво не знаем за Сфинксът в Египет
Снимка: pixabay.com

Великият сфинкс е една от многото емблеми на Древен Египет. Името му произлиза от гръцката дума за „задушавам“ и „завръзвам здраво“. Самият сфинкс идва от гръцката митология и там е представен като крилато чудовище с тяло на лъв и глава на жена. Известно е обаче, че котките са били на почит в Древен Египет, като пазители на подземното царство, а лъвът се е отъждествявал с царя или фараона.

Сфинксът е издялан от твърд варовик, който е сред най-разпостранените скали в платото Гиза. Той има дължина от 73 метра и височина от почти 20 метра. Намира се в правоъгълна падина и е изсечен в естествено вкопана скала. Реално само главата и най-горните части от гърба му се показват над повърхността на платото. Останалото е под земята и дори се твърди, че отдолу също има галерии и тунели.

В наши дни Западната пустиня на Египет е разположена в региона на извънредно сухата Източна Сахара. За едно десетилетие тук падат по-малко от един сантиметър валежи. Въпреки сегашните условия има много доказателства, че климатът на Сахара е бил доста променлив, особено от края на ледниковата епоха. Геоложките доказателства „казват“, че някога дори климатът на Сахар е бил влажен, все пак, когато говорим за геоложка история на Земята трябва да имаме предвид, че става дума за хиляди, дори милиони години и нещата са били коренно различни от това, на което сме свикнали днес. Което означава, че валежи е имало и видимата дъждовна ерозия по Сфинкса е доказателство за това, че е по-стар.

Геолозите изчисляват степента на ерозия на Сфинкса, като имат предвид, че ерозията на варовиковата скала протича доста бавно. Едни изсчисления сочат, че някои части са ерозирали за 10 000 години, други за 20 000 и дори и повече (има смели изказвания за 50 000 години възраст на Сфинкса). Което означава, че Сфинксът е бил вече там. Тогава идва въпросът кой и защо го е построил след като е много по-стар от пирамидите? Но това разбира се се оспорва силно от класическите египтолози, които твърдят, че Сфинксът е изваян около 2500 г. пр. Хр. Разликата в годините е наистина огромна и за сега се оказва, че всяка една теория има своите солидни доказателства. И все пак геологията на района не лъже. Каква обаче е истинската му възраст, кой и защо го е построил едва ли ще разберем някога.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин