Какво не знаем за най-стария манастир в Европа - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за най-стария манастир в Европа
Автор: Елена Исаева
Какво не знаем за най-стария манастир в Европа
Снимка: wikipedia.org

България е страна с богата история и култура. По земите на нашата малка по територия, но с богато историческо минало Родина има неизброими римски крепости, тракийски светилища, лековити извори, край които са строени храмове и манастири. Един от тези манастири е Златноливаденският или наричан още Чирпански манастир „ Свети Атанасий “, който е първият манастир, основан по нашите земи, но това е и не само най-старият действащ манастир в България, но и в Европа. Намира се в Южна България, близо до село Златна ливада и е разположен на десния бряг на Стара река, заобиколен от красива природа.

Манастирът носи името на неговия основател Свети Атанасий I Велики, Патриарх Александрийски, който е египетски духовник, патриарх на Александрия.

Какво не знаем за най-стария манастир в Европа
Снимка: wikipedia.org

 

Историята на манастира започва от далечната 343 г., когато синовете на Константин Велики свикват Втория Вселенски събор, проведен в древна  Сердика, в който участва и Свети Атанасий. По пътя той пренощувал в пещера, в близост до римска крепост, намираща се в района на днешното село Златна ливада. Светецът разбрал, че местното тракийско и готско население е заплашено от чумна епидемия. За да се избавят от бедствието Свети Атанасий им проповядал да построят църква срещу пещерата, като това щяло да ги спаси от чумата.

В близо 17 – вековната си история храмът и построеният по-късно манастир към него многокртно са били разрушавани и отново построявани от християните. След 1944 г. сградите са ползвани за овчарник от местното ТКЗС. Легенда разказва, че през 50 –те години на XX век на местния партиен секретар се присънил Свети Атанасий с предупреждение, че ако не възстанови църковното ползване на манастира, ще го сполети беда. Дейността на манастира е възстановена, като чрез съдействието на тогавашното Министерство на културата и по идея на Людмила Живкова е построена нова манастирска сграда, което допринася манастирският комплекс да се превърне и в един от най-големите в страната.

На територията на манастира се намира и кладенецът – аязмо, който има лековита вода, лекуваща кожни болести, подобрява зрението и изчиства вътрешните органи, споменават се и случаи на проходили сакати. За пещерата – постница също се вярва, че има оздравителен ефект. Неслучайно в манастира идват да нощуват хора от цяла България, дори и от чужбина. Красивата природа, лечебната сила на водата и уникалната енергия на това място е превърнало манастира в един от най-посещаваните манастирски комплекси в страната.

Легенди разказват, че манастира в своята многовековна история е посещаван от Паисий Хилендарски, Васил Левски и редица други участници в национално – освободителните борби на страната. Нещо повече дори – през 2003 г. на поклонение в Златноливаденския манастир идва и Александрийският патриарх и египетски папа Петър VII, който дарява на манастира икона на великия светец Свети Атанасий, рисувана в Александрия.

В манастирския комплекс се пази и препис от Реймското евангелие, направено от български художници, които го даряват на манастира. Оригиналът на святата книга се пази в Реймс, като се счита, че има старобългарски произход – 32 страници са написани на кирилица и 62 на глаголица. Над него в продължение на векове, френските крале са се заклевали при коронацията си.

Манстирът е лесно достъпен, може да се стигне до него с автомобил, а централното му местоположение дава възможност да бъде посетен дори и за един ден от всички точки на страната. Включен е и в книжките за 100 –те национални обекта.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин