Какво не знаем за планина Осогово? - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво не знаем за планина Осогово?
Какво не знаем за планина Осогово?
Снимка: www.360mag.bg

Ходили ли сте в планината Осогово?

Осогово е най-обширната от редицата малки планини, наредени по западната държавна граница. Тя се издига по западния ръб на България и е част от дългата Осоговско-Беласишка планинска редица. По нея минава общата ни граница с Република Македония.

Осогово се издига северозападно от град Кюстендил и е популярна най-вече с базата си за практикуване на зимни спортове, включително единственият целосезонен фрийстайл сноупарк в България. В Осогово падат доста снеговалежи, заради средиземноморските влияния върху климата.

50108

Планината се развива и в сферата на екстремното колоездене, наскоро в нея се откри даунхил трасе, което използва по-стръмните северни склонове на Осогово, гледащи към Кюстендил. Макар да е доста висока (2251 м), планината е проходима с велосипед във всичките си части, включително района на най-високия връх Руен – 2251 м, а от него се открива изключителната панорама към комшиите й Шар планина, Кораб… или – казано накратко – половината Балкани са в краката ви.

50107

От Руен можете да се спуснете към КПП Гюешево, да се загубите в долината на река Елешница, десетките махали и селца със странни имена – Цървена ябука, Длъхчево-Сабляр, Савойски, или да отпрашите директно към Кюстендил.

ВЕЛО МАРШРУТ 

Малешевска планина – Влахина – Осоговска – Краище
Село Клепало, връх Ильов (първенец на Малашевска) и Кадийца (първенец на Влахина), селата Дебочица и Църварица, изкачва връх Руен (първенец на Осогово), слиза до Долно село и продължава през селата Уши, Горна Мелна и Слишовци.

50112

Билата са изключително обли и са лишени от растителност. Те са две основни и се пресичат именно при Руен, а по едното минава границата с Македония, така че върхът попада на самата гранична линия. Ниските части на планината са добре залесени и дори включват вековна гора, в рамките на резерват “Църна река”. Близо до село Богослов, в местност Ючбунар, се намират секвои, с възраст на някои от дърветата над 100 години. Високите части на планината (над 1800 м) са покрити с хвойнови храсти – съставна част от алкохолния джин, и тревна растителност. Горната граница на горския пояс е заета от букови гори, а в по-ниската преобладават дъбът и изкуствено залесените иглолистни гори.

50109

Една от най-красивите пешеходни разходки е по билото на отделения от планината Брезовски рид. Тръгвайки от хижа Осогово, последователно могат да се посетят върховете Голяма чука, Костина чука, Белоток, Таушанска чука, Сипельо и Белоток. Слизането е през село Слокощица. През същото село минава път, който продължава по цялата долина на Новоселска река и е приятен за преходи с велосипед. Връх Руен може да бъде изкачен от местността Три буки. В планината има две действащи хижи – “Осогово“ и “Руен”. Нуждите на развития туризъм се задоволяват и от няколко хотела, разположени във вътрешността на планината. Повечето пътеки имат туристическа маркировка.

50111

През зимата може да разчитате на ски влека на хижа „Осогово”. Ако пък сте по-големи куражлии, разтъпчете снегоходки и ски до някой от осоговските двухилядници. На прибиране ви чака цитаделата в парк „Хисарлъка” – над Кюстендил, и топване на пръстче в минералната баня. Недалеч от с. Граница се намира Граничкият манастир „Свети Лука”, основан през 10-ти век.

50106

За да намерите Осогово, търсете на картата Кюстендил. За автотуристите е важно да знаят, че от града започва 19 км асфалтирано шосе, което навлиза дълбоко в планината. Съществува още един път, който минава през с. Слокощица и следва долината на Новоселска река.

 

Накрая, не забравяйте личната си карта – все пак Осогово е гранична зона.

50110

Осогово

Първенец на планината: вр. Руен, 2251 м
Природни забележителности: вековна гора, резерват “Църна река”, секвои
Условия за туризъм: погранична планина, туристическа маркировка, две хижи
Колоездене: гр.Кюстендил, даунхил и крос-кънтри възможности
Събития: “Осогово рън”

49687

Нашите приятели от Списание 360° са си поставили интересна задача в брой ЛЯТО 2017. Те събират на едно място планините на България, за да можем заедно да ги преброим, да ги огледаме отблизо и да се опитаме да ги опознаем поне малко по-добре. А след това всички заедно да обуем планинарските обувки, да вземем раницата и да тръгнем да ги обикаляме – защото няма по-добър начин да научиш всичко, от това да го съпреживееш от първо лице, единствено число.

Ако и вие искате да се включите в начинанието, посетете сайта Планините на България“, където ще намерите материали за всяка една от 39-те родни планини. Вие също може да помогнете за събирането на всичко интересно и характерно за всяка една от тях. От природни забележителности до места и условия за спорт и туризъм – споделете всичко, което знаете за съответната планина. Информацията ще се допълва в статиите, така че в един момент ще се събере всичко онова, което прави планините притегателно и предпочитано място за свободното време.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин