Какво става, когато стъпиш в лава? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво става, когато стъпиш в лава?
Автор: Peika.bg
Какво става, когато стъпиш в лава?

Като се имат предвид всички начини, по които един вулкан може да ви убие, няма никаква логика да приближавате потоци от стичаща се лава, още по-малко пък да стъпвате в тях.

Слава богу, на тази земя има хора, които захвърлят логиката през рамо и правят вместо вас всички онези шантави неща, за които се чудите „Какво ли би станало, ако...“.

В отговор на въпроса „Какво би станало, ако стъпиш в лава?“ туристическият водач Алекс Ривест... стъпва в лава. Мястото е Килаеуа на Хаваите. Алекс доближава поток нагорещена лава и стъпва за кратко в него с туристическата си обувка. Противно на очакванията, че обувката му ще бъде разтопена за частица от секундата, реакцията е кратко припламване.

Защо се получава така?

Алекс обяснява, че при излизането си на повърхността на Килауеа лавата е с температура между 700 и 1200 градуса по Целзий и започва да се стича по пътя на най-малкото съпротивление. Във видеото се вижда как оказаният натиск върху лавата леко я деформира (което не е изненадващо – това все пак е течна скала). Повечето хора въпреки това си мислят, че лавата като субстанция е подобна на вряща вода.

Истината е, че никога няма да паднете в езеро от лава, както ще паднете в плувен басейн, макар нещата да изглеждат точно така в повечето филми с такива сцени. Разтопената скала е много по-плътна от водата, така че ще се приземите отгоре, ще потънете малко и ще изгорите.

Внимание: Не посещавайте места с разтопена лава освен ако не сте придружени от професионален водач.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин