Какво трябва да носим при пътуване в чужбина? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да носим при пътуване в чужбина?
Автор: Вероника Иванова
Какво трябва да носим при пътуване в чужбина?

Напълно възможно е да ви се случи да отидете на почивка в чужбина и изведнъж да се сетите, че сте забравили да вземете нещо, което ще ви е необходимо по време на пребиваването ви там.

Затова не е излишно да си направите списък с нещата, които трябва да вземете със себе си. А в случай, че се чудите, какво точно да включва той, то може би тази статия ще ви помогне при подготовката на багажа.

 Ето и кратък списък на нещата, които задължително трябва да присъстват в куфара ви:

1. Аптечка за първа помощ

Задължително носете със себе си най-често използваните лекарства, като, например, хапчета за главоболие, за стомашни неразположения, алергозан, риванол или спирт, лепенки анкерпласт. В случай че носите контактни лещи, не пропускайте да вземете физиологичния разтвор за тях. Бъдете  особено внимателни, ако пиете лекарства по лекарско предписание, тъй като в някои страни могат дори да ви арестуват за пренос на забранени вещества – в такъв случай е най-добре да носите рецептата за тях.

Какво трябва да носим при пътуване в чужбина?

2. Зарядни устройства

Дори да сте решили да се откъснете от света и да не смятате да ползвате телекомуникациите, все пак трябва да се подсигурите в случай на нужда от помощ. Носете със себе си поне един телефон, който винаги да е зареден, както и зарядно за него.

3. Документи

Преди да се отправите на пътешествие, се уверете, че всичките ви документи са изрядни, включително и тези на автомобила ви (в случай че пътувате с него). Направете им и по едно фотокопие, за да се подсигурите срещу непредвидени ситуации.

4. Пари в брой

Въпреки че тегленето на пари през банкомат е удобство, в чужбина е по-добре да разполагате с пари в брой, тъй като по-малките населени места може да не разполагат с такива устройства. Освен това, таксите за теглене на пари от чужбина са по-високи. Ако си осигурите местна валута още от България, със сигурност ще ви излезе по-изгодно. Преценете добре колко пари да обмените, като прибавите и известна сума допълнително за деня на отиване и връщане (за транспорт, магистрални такси и др.).

5. Разговорник и карта

Тези вещи ще ви помогнат, най-вече ако не говорите местния език – така само с едно показване на картата ще могат да ви упътят. В случай че пътувате с автомобил е добре да имате и карта на пътната мрежа, която да ползвате при нужда.

Какво трябва да носим при пътуване в чужбина?

6. Тесте карти и книга

В случай че пътувате с приятелска компания, може да настъпи подходящо време за организиране на забавна игра (ако сте на къмпинг, например) – в този случай тесте карти няма да е излишно. В случай че пътувате сами, то една книга може да ви свърши добра  работа, ако се отегчите по време на почивката.

Какво трябва да носим при пътуване в чужбина?

7. Тоалетни принадлежности

Въпреки че в хотелите има такива принадлежности, все пак не е добре да разчитате само на тях или на местните магазини – най-добре е да си носите всичко необходимо още от България. Сапун, душ-гел, шампоан и балсам, четка и паста за зъби, санитарни принадлежности, са сред нещата, които трябва да предвидите в багажа си.

8. Слънцезащитни средства и репеленти

За слънцезащитен крем трябва да помислите само в случай, че отивате на плаж или планина – и на двете места може да изгорите сериозно, ако не вземете предпазни мерки. Ако пък отивате на някое по-екзотично място,  не пропускайте да вземете със себе си спрей против насекоми, тъй като комарите могат да са наистина много неприятни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин