Какво трябва да знаем, ако пътуваме в Шри Ланка за първи път? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаем, ако пътуваме в Шри Ланка за първи път?
Автор: Peika.bg
Какво трябва да знаем, ако пътуваме в Шри Ланка за първи път?
Снимка: Kosala Bandara/Flickr

Шри Ланка е една истинска изненада.

Особено за хората, които я посещават за първи път. Зелени пейзажи, вкусна храна, останки от древни светове и любопитни местни традиции.

Има няколко важни неща, които трябва да знаете, ако ще стягате куфарите на Шри Ланка.

- Пийте само бутилирана вода, ако не искате да имате проблеми след това. Там е доста горещо, така че внимавайте да не се дехидратирате.

- Придържайте се към местната кухня. Храната е много по-вкусна и прясна, отколкото тази в западните вериги за бързо хранене. Освен това ще ви излезе и доста по-евтино – между 1 и 3 долара на ядене, а в ресторантите със сервитьори около 5 долара.

- Не се надявайте на бурен нощен живот. Извън крайбрежните туристически градове и столицата Коломбо няма да намерите много нощни заведения.

- Можете да си наемете триколка тук-тук за около 20 долара на ден. Внимавайте с шофьорите в столицата, тъй като те са най-хитри. В останалата част на страната лесно ще се споразумеете за добра цена.

- Най-евтиният начин да стигнете до летището е като вземете влак от Коломбо Форт – около 20 цента. Ако искате да се повозите с шофьор, ще трябва да си приготвите 17 долара. А на всеки 30 минути има автобуси до летището, а билетчето ще ви струва 75 цента.

- Пътувайте с влак – това е най-евтиният транспорт в страната. Ето някои от най-популярните маршрути:

от Коломбо до Яфина – 1-3 щатски долара
от Коломбо до Гале - 1-2 щатски долара 

- Ако ще посещавате древния град Сигирия – отидете там в 8 часа сутринта, когато отваря за посетители, за да избегнете големите тълпи и опашки. Ако отидете след 10:00ч, ще има толкова много хора, че просто няма да си заслужава да се блъскате.

- Трябва да събуете обувките си преди на влезете, в който и да е храм. Можете да си носите джапанки, за да не се налага да цапате чорапите си.

- Хостелите са най-евтините места, на които можете да отседнете. В стаята има само най-основните неща – вентилатор, мрежа против комари, душ, но пък цената им е между 4 и 6 щатски долара.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин