Какво трябва да знаем, когато посещаваме Гибралтар? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаем, когато посещаваме Гибралтар?
Автор: Елена Исаева

Както всички добре знаем Гибралтар е задморска територия и град на Великобритания и се намира в най – южната част на Пиринейския полуостров.Това е едно много интересно и дори бих казала екзотично място, което, ако все още не сте посетили, направете го. То изглежда някак дори нереално. Скалата стои там като някакъв страж между два свята и донякъд, може би е точно така. Определено това е едно прекрасно място, на което всеки пътешественик трябва да отиде.

Това е едно от райските места на Земята, което е приклещено между Европа и Африка, има екзотична природа, интересна архитектура и разбира се символът – отвесната скала и макаците, които са най – характерното за това място и дори често може да ги срещнете на пощенски картички на Гибралтар.

Какво трябва да знаем, когато посещаваме Гибралтар?
Снимка: pixabay.com

Тук официални езици са английски и испански, а площта на Гибралтар е едва около 7 кв. км. И въпреки това всяка година хиляди туристи посещават мястото, което много прилича на ръба на света.

Ако се чудите кое време от годината е най – подходящо за посещение на Гибралтар, то знайте, че всеки сезон си има определени предимства. Този малък полуостров може да се похвали със средно около 300 слънчеви дни годишно, горещо лято (от май до септември) и мека зима (средните температури през зимните месеци са между 17°C до 20°C). Така, че тук всяко време е подходящо за екскурзия.

Гибралтарската скала е с височина от 426 метра и е известна сред местното население само като Скалата. Тя някак много драматично се извисява над водата и създава усещането, че сте на върха на света или на самия му ръб. Това определено е и най-известната туристическа забележителност в района.

Горната част на Гибралтарската скала е покрита от природен резерват, в който към днешна дата живеят някде около 300 Берберски макака. Внимавайте, защото те обичат да се закачат с посетителите, в това число и да се качват в колите, да дърпат чантите и дрехите им, затова бъдете нащрек и дръжте под око личните си вещи иначе рискувате да станете жертва на някой от макаците.

Какво трябва да знаем, когато посещаваме Гибралтар?
Снимка: pixabay.com

Чудите се как обаче да посетите това място от България? Тъй като няма нито директни полети до летището там, нито чартъри от нашата страна, то имате други варинати. Например с полет до Малага и от там с кола под наем, влак или автобус, но втория и третият вариант отнемат около 4-5 часа. Другата ви опция е да летите до Лондон и от там да хванете полет директно за Гибралтар.

И тук има няколко легенди, както за много други места по света. Най – известната сред тях е свързана със схващането, че докато Берберски макаци обитават Гибралтарската скала, територията ще остане под британското управление.

Това място определено е много интересно и притегателно със своите маймуни, природа, легенди и скала като огромен гигант. Не се колебайте и при следващото си оътешествие из Испания отбийте се и до тук или пък директно си направете една почивка в Гибралтар, която може дфа съчетаете с екскурзия до скалата и до няколко други места, които прекрасният район предлага.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин