Какво трябва да знаем за зимния курорт Бабин зуб в Сърбия? - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво трябва да знаем за зимния курорт Бабин зуб в Сърбия?
Автор: Магията на Пътуването

Нашият отбор по зимни спортове е много разнообразен!

Състои се от напреднал бордист и начинаещ скиор (кънките на лед ги оставяме настрана – можем и в София). Колкото повече се пързаляме, толкова по-ентусиазирани ставаме за нови писти и нови приключения. И така, българските зимни курорти ни… отесняват. Затова решаваме да пробваме нашата съседка Сърбия и близкия курорт Бабин зуб (името идва от оголени и сякаш притъпени скали, което явно се асоциира със зъбите на възрастните хора).

Искаме да споделим някои от прекрасните гледки, на които ще имате възможност да се насладите, дори и ако посетите курорта само за разходка. Ние пътуваме до него вече за втора поредна година и забелязваме някои тенденции. Надяваме се да споделим опит и наблюдения за този не особено популярен курорт. Все пак научихме за него миналата година, а е само на 150км от София. Затова и направихме списък с практически насоки – как да стигнем, къде да спим, какво да ядем, какви са пистите, както и сложихме някоя и друга снимка за вдъхновение. 

45923

На Бабин зуб е нормално да ти се разтракат зъбите от студ!

45917Зимен залез за чудо и приказ

 Как да стигнем до там?

Това е линк в Google Maps с точната локация на единствената кафана на долната станция на гондолата Jabučko ravnište. Точно до нея ще откриете паркинга, където най-вероятно ще паркирате вашето превозно средство безплатно или ще ви оставят (ако някой ви трансферира). Ако времето и инфраструктурата позволят, има и друг начин да се заходи към червената и черната писти, на станцията Konjarnik. Там има само един паркинг, който също може да ползвате безплатно. Следете временните табели, за да разберете дали е отворен пътя и съответните писти.

Най-лесно се стига с кола до Бабин зуб. Последните 30км в планината, ако идвате от Пирот, може да са доста разтърсващи с дупки так-там. Пътищата не са в идеално състояние, макар и при снеговалеж да са добре почистени. Запасете се с подходяща екипировка за зимата и най-вече зимни гуми.

Пътната инфраструктура може и да не най-добрата, но паркингите до лифтовете са безплатни и обикновено не са претъпкани с коли. 45913Краят на четири от пистите – право към кафаната!

 45920

Лошото време може да е много подходящо за ски, сноуборд и фотография! 

Настаняване

Четиризвездният хотел Стара Планина се намира на 100 метра от станцията на гондолата. Преимущества на настаняването там (с неговата стабилна цена) са близостта до пистите (буквално на 3 минути пеша), ски-гардеробът, трите хранения на ден, включени в цената (с включени бира и вино), спа центърът.

Близкото село Црни Врх (Crni Vrh) е на около 10 километра от курорта. В него ще намерите вили, къщи за гости, хижи, хотел.

Има богат избор по отношение на цена и предлагани екстри, но е много трудно да си запазите нещо, ако не знаете номера да се обадите и на чист български да се разберете с домакините. Да, повече от половината туристи в Бабин зуб са българи. Най-популярните места можете да намерите в интернет, а ако имате нужда от „офлайн“ варианти – пишете ни да ви дадем няколко телефонни номера в Црни Врх.

Малко по-далеч има и други села, в които може да се настаните. Но те са на повече от половин час с кола от пистите.

45916

Залез край басейна 45922

Нашата къща за гости побира до 8 души. Уха!

Ядене и пиене

В Сърбия сме и можем да очакваме качествено гориво. Иначе как ще се пързаляме по цял ден?

Повечето къщи за гости имат условия за готвене, някои домакини дори припалват барберкюто. Посрещането ни в Црни врх се състоеше в домашна ракия и вино, домашно сирене и домашна питка. Ovo je standard!

В селото има няколко ресторанта – кафани, там може да хапнете и пиете добре на разумни цени.

Единствената кафана на пистата е точно до долната станция на гондолата и в нея ще намерите топла супа, чай и по някоя плескавица.

Важно е да се отбележи, че бирата струва колкото горещия шоколад, така че няма място за съмнение! ? ?

Лобито на хотел Стара планина предлага по-изтънчени и доста по-вкусни варианти на не съвсем лоша цена. Това е в случай, че решите да се почерпите.

Най-близкият магазин за хранителни стоки е в село Кална на около 30км.

45914

45919

Без ски или сноуборд пак можем да се забавляме в снега!

Ски и сноуборд – цени и инфраструктура

Можете да проверите текущата снежна покривка и настроението по пистите на уеб камерата на страницата на Стара планина в Сърбия ?

Цените на картите взеха да се покачват, но все още са наполовина на тези в големите български курорти.

Сезон 2015/2016, похарчихме около 51 лева за 3-дневна карта, докато в сезон 2016/2017 похарчихме около 100 лева за 4-дневна карта.

Има общо 5 лифта (гондола, два седалкови, котва и паничка), които обслужват писти с трудно от синя до черна. Има и няколко ски пътя (от син до черен), свързващи пистите и лифтовете. Сините писти са подходящи за начинаещи, докато черната може да е предизвикателство и за напредналите скиори и бордисти. Вижте картата по-долу.

 45918

Източник: Ski-resort.info 45924

Обезопасителни мрежи навсякъде, които улавят доста пишман-скиори и авантюристи.

Действайте! Посетете Бабин зуб преди да се превърне в претъпкан скъп зимен курорт! Може да няма огромно количество писти, но няма и огромно количество хора да си се пречкате по пистите. Сравнително нов курорт е и всички съоръжения работят чудесно. Подгответе се за много забавление и страхотни гледки, докато се пързаляте по пистите на Бабин зуб!

45921Прочетете нашето интервю с Бистра и Наце. Открийте още от пътешествията им в блога им Магията на пътуването тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин