Какво знаем за Азорските острови? - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Какво знаем за Азорските острови?
Автор: Елена Исаева

Историята на Азорските острови е богата и обхваща няколко века. Ето кратък преглед на основните исторически събития и периоди:

Откриване и заселване: Азорските острови са открити от португалски изследователи през 15 век. Точната дата на откриването не е сигурна, но се смята, че е около 1427-1431 г. Първият заселен остров е Санта Мария, последван от Сао Мигел.

Какво знаем за Азорските острови?
Снимка: pixabay.com

Португалска колонизация: Островите са колонизирани от португалците, които създават селища и въвеждат селското стопанство в региона. Колонизацията на Азорските острови беше част от по-широките усилия на Португалия да изследва и установи търговски пътища през Атлантическия океан.

Стратегическо значение: Поради местоположението си в средата на Атлантическия океан, Азорските острови станаха стратегически важни за Португалия и други европейски сили. Островите са служили като отправна точка за трансатлантическите пътувания, както и като база за морски операции.

Пиратски атаки и европейски конфликти: Азорските острови са били мишена на пирати и капери през 16-ти и 17-ти век. Островите също са участвали в конфликти между европейските сили, включително неуспешния опит на испанската армада да превземе Азорските острови през 1582 г.

Икономическо развитие: С течение на времето Азорските острови развиват икономика, основана на селското стопанство, особено млекопроизводството и производството на пшеница, вино и портокали. Китоловът и риболовът също са били важни икономически дейности.

Модерна ера: През 20-ти век Азорските острови претърпяха социални, икономически и политически промени. На островите се наблюдават подобрения в инфраструктурата, транспорта и образованието. Азорските острови също изиграха роля във Втората световна война като стратегическа база за съюзническите сили.

Автономия и самоуправление: През 1976 г., след падането на авторитарния режим в Португалия, Азорските острови стават автономен регион със собствено правителство и законодателно събрание. Този статут предоставя на Азорските острови по-голям контрол върху техните вътрешни работи.

Азорските острови са група от девет вулканични острова, разположени в Северния Атлантически океан, приблизително на 1360 километра (850 мили) западно от континентална Португалия. Ето какво знаем за Азорските острови:

География и местоположение: Азорските острови са разделени на три основни групи: Източна група (Сао Мигел и Санта Мария), Централна група (Терсейра, Грасиоза, Сао Хорхе, Пико и Фаял) и Западна група (Флорес и Корво ). Те са разположени на Средноатлантическия хребет, граница на тектонската плоча.

Вулканичен произход: Островите са с вулканичен произход и се отличават с пресечен терен с множество вулканични конуси, калдери и полета от лава. Най-високият връх в Португалия, връх Пико, се намира на остров Пико и достига надморска височина от 2351 метра (7713 фута).

Климат: Азорските острови имат мек океански климат с умерени температури през цялата година. Времето се влияе от Гълфстрийм и системата за високо налягане на Азорските острови. Характеризира се с висока влажност, чести валежи и променливи условия.

Какво знаем за Азорските острови?
Снимка: pixabay.com

Биоразнообразие: Островите са известни със своите уникални и разнообразни екосистеми. Азорските острови поддържат разнообразие от растителни и животински видове, включително ендемични и застрашени. Морската среда около островите също е богата на морски живот, привличайки гмуркачи и морски ентусиасти.

Туризъм: Азорските острови придобиха популярност като туристическа дестинация през последните години, известни със своята природна красота, дейности на открито и практики за устойчив туризъм. Посетителите са привлечени от дейности като туризъм, наблюдение на китове, гмуркане и изследване на вулканични пейзажи.

Култура и наследство: Азорските острови имат богато културно наследство, повлияно от португалските, европейските и северноамериканските традиции. Островите имат отчетлива регионална идентичност, с уникални народни традиции, занаяти, кухня и архитектура. Фестивали, като фестивалите на Светия дух, са важни културни събития, празнувани в целия архипелаг.

Селско стопанство: Селското стопанство играе важна роля в икономиката на Азорските острови. Островите са известни със своите тучни зелени пасища, където отглеждането на млечни продукти е известно. Азорските острови са известни със своите висококачествени млечни продукти, включително сирене.

Автономия: Азорските острови са автономен регион на Португалия, със собствено правителство и законодателно събрание. Островите имат известна степен на самоуправление, като управляват собствените си дела в области като селското стопанство, туризма и образованието.

 

Стратегическо значение: Поради географското си местоположение Азорските острови са били исторически важни за навигацията и като междинна точка за трансатлантически полети и морски маршрути. Островите имат военни бази и са служили като стратегически аванпост за различни международни съюзи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин