Калафат: Забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Калафат: Забележителности за един уикенд
Автор: Албена Пехливанова

Не че досега е било невъзможно преминаването от Видин към румънскяи град Калафат, но с откриването на Дунав мост 2 (или мост Нова Европа, както е официалното му име) става много по-лесно, бързо и евтино. А любопитната ни природа все ни дърпа към новите места, които са ни току под носа, а още са непосетени.


По улиците на Калафат

Калафат е спретнат, чист град, сандъчетата с цветя са навсякъде по улиците, има фонтани и пейки за почивка. В центъра на града ще видите паметник на войник – това е първият войник, загинал по време на войната за независимост на Румъния през 1877 г.

На места ще видите и характерната румънска архитектура от началото на миналия век – например, сградата на жп гарата – червена, с две остри кули. Има и малък музей, посветен на изкуствата.

Надникнете и в църквата Свети Николай, която е изключително пищно украсена.

Манастирът Маглавит и неговите чудеса

На 15-на километра от Калафат се намира село Маглавит, което е прочуто в цяла Румъния със своя манастир, около който има интересна история. Всъщност съдбата на селцето е белязана от едно-единствено събитие, което се случва тук през 1935 г. Неграмотният овчар Петраке Лупу вижда Господ, който му казва, че тук трябва да се построи божия обител. Новината се разпространява светкавично и селото заедно с манастира, който местните хора издигат с дарения, се превръщат в дестинация за хиляди поклонници годишно. Оживлението секва през годините на комунизма, но след това отново се възстановява, като можете да чуете много истории за чудеса, случили се тук.

От Калафат тръгвате в посока Крайова и след около 10 км отклонявате вляво посока село Маглавит.

Крайова

Крайова е главен град в област Олтения, намира се на около 80 км от Калафат и със своите 300 000 жители ще ви потопи в по-различна атмосфера. Прочетете по-подробна информация за Крайова.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Nina Stanislavova , 19.06.2013 | 11:05
ходила съм в румъния но не и на това място
Абонирайте се за нашия бюлетин