Калта Минор – уникалното ниско минаре - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Калта Минор – уникалното ниско минаре
Автор: Peika.bg
Калта Минор – уникалното ниско минаре
Снимка: Fulvio Spada

Бурната история на Централна Азия е станала причина за изграждането на някои изключително интересни исторически и туристичсеки обекти, които са запазени през времето. Типичен пример за това е минарето Калта Минор в град Хива в Узбекистан.

Сградата има доста странна форма за функцията си, цветовете й определено я отличават от кирпичените къщи наоколо, а историята й е не по-малко интересна. Минарето е започнато от Мохамед Амин Кан Мадраса, управлявал Кореазъм през 1852 г. Според легендата, той е искал да построи минаре, от което да се вижда град Букара, който е на 400 километра.

34498

Идеята на владетеля е била минарето да бъде най-високата структура в Централна Азия, но тя не се е осъществила, защото три години след започването му, Мохамед е убит в битка. Със смъртта му приключваи строежът на минарето и то останало 26 метра високо с масивна основа от 14.5 метра в диаметър. Местните пък го нарекли Калта Минор или „Ниското минаре“.

34497

Това е единственото минаре, което е покрито с керамични плочки. Те образуват сложни и разнообразни елементи в няколко цвята, като основните са синьо и зелено. Може да се каже, че има някаква ирония в тази история - Мохамед Кан е имал амбицията да постори най-високото минаре, а вместо това е построил "Ниското минаре".

34499

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин