Камино де Сантяго: Планиране на пътешествието - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Камино де Сантяго: Планиране на пътешествието
Автор: Ивайло Иванов
Камино де Сантяго: Планиране на пътешествието
Снимка: Thinkstock/Guliver

Времето наближава, още малко и ще стане 5-ти юли и ще замина за Испания, за да започна моето пътешествие по Камино де Сантяго. Какво е „Камино“ и защо съм решил да вървя по стъпките на поклонниците може да прочетете тук.

Както подобава на всяко едно голямо пътешествие, и това си изисква солидна доза подготовка и планиране. Аз успях да набележа следните въпроси и моите предпочитания за решаването им:


Кога?

Може би най-важният въпрос, който трябва да си зададете, е кога да изминете Камино. От една страна, трябва да се съобразите с личните си ограничения, а от друга – да прецените климатичните и националните особености. В Испания лятото е много горещо, докато през зимата е необходима по-дебела и съответно – по-тежка екипировка. Естеството на работата ми ми позволява да си вземам по-дълга отпуска само през лятото. Така че за мен единствената опция беше между юли и септември.

След кратко проучване из интернет, попаднах на две събития, които определиха датите на моето пътуване:

Всяка година от 7-ми до 14-ти юли в Памплона се чества празникът на Сан Фермин. Това е време на всеобщи празненства, организиране на кориди и най-интересното за мен – надбягване с бикове, което се провежда всяка сутрин, когато биковете, предвидени за вечерната корида, се пускат по улиците на града и пробягват 825 м до арената. Само мога да си представя адреналина от това да бягаш сред стотици смелчаци, докато те гонят шест бика, с реалната опасност да те намушкат или прегазят. Това трябва да се опита!

Другата дата, която ще бележи края на моето Камино, е 25-ти юли, когато е и празникът на Сантяго де Компостела. Всеки трябва да има краен срок за постигане на целта, а защо не този срок да съвпада с датата, когато целият град празнува.

Естествено, трябва да се вземе предвид и времето за стигане до началната точка и прибирането от Сантяго. Което води и към логичния втори въпрос:

Къде?

Няма един универсален маршрут, по който да се извърви Камино, както няма и начално място от което тръгват поклонниците. Все пак най-известният и най-натовареният маршрут е Camino Francés. Той бележи началото си от градчето Сен Жан Пие дьо Пор (Saint-Jean-Pied-de-Port) във Френските Пиринеи, минава през градове като Памплона, Бургос и Леон и след около 800 км, прекосявайки почти цяла Северна Испания, финишира в Сантяго де Компостела. Този маршрут беше и моят логичен избор. За съжаление, изминаването на цялото разстояние отнема средно около един месец – време, с което аз не разполагам, така че се наложиха някои модификации. За начало избрах Памплона, по причини описани по-горе, а за да спестя още една седмица, реших между Бургос и Леон да използвам някакъв транспорт. По този начин няма да пропусна нищо особено важно или интересно и ще мога да вместя реалното вървене пеша в точно 14 дни. Тука трябва да уточня, че съм си заделил и по 1-2 „туристически“ дни в Барселона (там кацам), Памплона, Бургос, Леон, Сантяго де Компостела и Мадрид (на връщане).

Освен маршрут за Камино трябва да решите и как ще стигнете от България дотам. Аз избрах двупосочен полет до Барселона (5/28 юли). Има евтини полети и до Мадрид.

По колко на ден?

Каквото и да си говорим Камино е едно изтощително пътешествие с много километри пред теб. В идеалния вариант, когато времето не те притиска, може да пътуваш ден за ден и да го караш по-лежерно. В действителност изминатото разстояние по дни и избора на места за пренощуване са изключително важен елемент в планирането. Целогодишно в градовете и селата по пътя нискотарифни хостели (аlbergues) подслоняват хилядите хора, тръгнали по Камино. Условията може да не са перфектни – десетки хора спят в една стая, тоалетните и баните са общи, на много места няма завивки, но за средно по 5-6 евро на нощ това може да се нарече добра оферта. Все пак комфортът не е сред приоритетите на поклонническите пътища. Ако искате да си планирате нощувките и да знаете къде и на какво отстояние може да си намерите подслон, препоръчвам да си изтеглите следния документ, където са описани всички селища по пътя, разстоянието между тях и хостелите в тях с цени, брой легла и други полезни факти. За моите 14 дни вървене съм планирал да изминавам средно по 30 км на ден, като съм подбирал по-оживените селища с по-голям брой легла или по-интересни локации (спане в манастир и т.н.)

С кого?

Някои хора предпочитат да пътуват сами. Аз не съм от тях. Обичам да се обграждам с приятели авантюристи и да споделям пътуванията си с тях. Когато узря идеята за Камино, веднага я споделих с няколко приятели в и извън България, като Филип откликна и се нави на акъла ми. С него се знаем от доста време, пътували сме заедно до Сърбия и сме добри приятели. Сигурен съм, че ще ни бъде забавно по пътя.

След като сте планирали всичко от изброеното по-горе, остава да стегнете багажа и да отправите на път. А малко преди да замина и аз ще споделя как се подготвих за това пътешествие и какво вземам за из път.

Следете цялото пътешествие на Ивайло по Камино де Сантяго.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Rali Hristova, 28.06.2013 | 11:18
С удоволствие ще следим пътешествието!:)
Работната пчела, 27.06.2013 | 16:01
Много полезен сайт сте да знаете! :) поздравления, винаги има какво да научим от вас и как да ни бъдете от полза.
Абонирайте се за нашия бюлетин