Каналът на двете морета – водна разходка из Южна Франция - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каналът на двете морета – водна разходка из Южна Франция
Автор: Peika.bg
Каналът на двете морета – водна разходка из Южна Франция

Най-вероятно не сте чували за Канал де ду мер (в превод Каналът на двете морета) – вторият проток освен Гибралтар, по който може да се стигне до Северна Африка. 

Той свързва френския град Бордо, намиращ се близо до Атлантическия океан, и средиземноморското пристанище Сет чрез поредица от канали.

Каналът на двете морета се намира в Южна Франция. Построен е през XVII век и е един от най-забележителните за времето си. Той се състои от два, свързани помежду си, канала – от средиземноморското пристанище Сет до Тулуза, които се намират на 240 км един от друг се стига по Канал дю миди, а от Тулуза до град Кастет-ан-Дорт, дългият 193 км канал се нарича Канал де гарон. Останалата част от маршрута до Бордо използва река Гарон. Двата канала заедно с река Гарон формират целия Канал на двете морета, който свързва Средиземно море с Атлантическия океан.

Каналът на двете морета – водна разходка из Южна Франция

Преди да бъде изграден каналът, морското пътуване през Гибралтарския проток е било изпълнено с опасности, създавани предимно от пирати и мощните бури, на които протокът е подложен, поради формата и географското си положение. Интересен факт е, че възможността за изграждане на алтернативен маршрут през Франция e обсъждана за първи път още от римляните.

По-късно, много френски крале са изразявали интерес да изградят канал, който да избегне преминаването през Испания, но технологичните предизвикателства са били прекалено големи и скъпи, за да бъдат преодолени. Основната трудност била да се осигури достатъчно вода за канала, който е на много по-голяма височина, свързвайки Средиземно море и Атлантическия океан.

Каналът на двете морета – водна разходка из Южна Франция
Снимка: Karine C./Flickr

Днес Каналът на двете морета се използва предимно за развлекателни цели – разходки с лодки, за водни спортове и е една от не особено популярните туристически атракции във Франция. Ако го посетите, ще имате възможността да пропътувате цялата дължина на канала от Сет до Бордо. Там ще се докоснете до едни от най-красивите пейзажи на южната френска провинция, преминавайки през лозя и слънчогледови полета, през прекрасни малки селца и китни кафенета, през плодородни земи и зелени гори. С други думи – това е пътешествие, което не е за изпускане!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин