Каналите на Амстердам празнуват 400-я си рожден ден - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ 3e-News Insmarket Jenite Div OperationKino Sporta FitWell Sportuvai Peika NasamNatam Sever Programata Doctoronline Kulinar Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каналите на Амстердам празнуват 400-я си рожден ден
Автор: Мира Янева

Пръстенът от канали, който заобикаля центъра на Амстердам, навършва през 2013 г. внушителната възраст от 400 години. Холандците, като жизнерадостен и празнуващ народ, ще отбележат този рожден ден подобаващо - с куп интересни събития. Като се започне със светлинно шоу, мине се през куп изложби на открито и се стигне до възможността да надникнете в някои от къщите покрай канала - собствениците им специално ги отварят за посетители.

Програмата е богата и най-добре попитайте в туристическия офис (в града има няколко, единият е точно срещу централната гара). Но каналите са център на събитията от доста отдавна.

Отбележете си с червено датата 30 април в календара - всяка година на този ден каналите се превръщат в оранжев поток от лодки. Това е рожденият ден на кралица Беатрикс и тържествата в нейна чест са по-пищни и от най-цветните ви представи. Тази година е и по-специална - на 28 януари 2013 г. кралицата обяви, че ще абдикира в полза на най-големия си син Вилем-Александър. Предаването на престола ще се състои тъкмо на 30 април 2013 г. - отлично време да сте в Амстердам. Церемонията се състои в Новата църква (Nieuwe Kerk).

Освен това по време на ежегодния гей парад в Амстердам по каналите минават разноцветни лодки-платформи с музика и танцуващи участници. Незабравимо преживяване. А за каналите в зоната на Червените фенери - даже няма да се задълбочаваме, то там кой ли гледа каналите.

А ако зимата е особено студена, част от каналите замръзват и тогава можете да ги обиколите по любимия на холандците начин - на кънки.

Каналите на Амстердам са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Заслужава си да им отделите специално внимание и да ги разгледате с лодка. Такива турове се правят от много компании и продължават около час.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно интересно местенце на планетата!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин
Error 503 Service Temporarily Unavailable

Временно Недостъпен 503

Бяхме информирани за възникналия проблем.


Ще отстраним наличния проблем във възможно най-кратко време.Можете да отидете на Начална страница