Каньо Кристалес - течната дъга на Колумбия - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каньо Кристалес - течната дъга на Колумбия
Автор: Peika.bg
Каньо Кристалес - течната дъга на Колумбия
Снимка: JAVIER DEVILMAN

Каньо Кристалес е колумбийска река в провинция Сераниа де ла Макарена, чиито цветове истински ще ви очароват. 

Неслучайно тази река е наричана „Реката на петте цвята“ или „Течната дъга“ - просто това е най-цветната и (вероятно) най-красивата река.

От края на юли до ноември коритото на Каньо Кристалес е оцветено в жълто, зелено, синьо, черно и най-вече червено, заради речните ендемични растения Макарениа Клавигера (Macarenia clavigera), захванати плътно за скалите в най-бързите части на реката. Интересен факт е, че в Каньо Кристалес има растения, но няма риби. Това прави водата в реката изключително чиста, защото няма никакви хранителни вещества или дребни частици.

37103

Самото плато Сераниа де ла Макарена също е уникално място – неговите кварцови скали са се формирали през около 1.2 милиарда години и принадлежат към най-старите скали на планетата, останали над земната повърхност.

 37099

Сераниа де ла Макарена се намира на границата между три големи екосистеми, всяка от които има огромно разнообразие от флора и фауна - Андите, източните Ляноси и Амазонската джунгла.

37102

Растенията и животните от платото изпитват трудности в намирането на хранителни вещества в твърдите скали и са се адаптирали по различен начин, така че днес Сераниа да е дом на около 420 вида птици, 10 вида земноводни, 43 вида влечуги и 8 вида бозайници.

37100

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин