Каньон на антилопата – мястото на внезапните вълни - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каньон на антилопата – мястото на внезапните вълни
Автор: Мира Янева

Струва ли ви се познато това място? Подсказка: виждали сте го на десктопа на новия си Windows. И въпреки това нереалните цветове и форми, които виждате, не са плод на нечии умения в създаването на реалистични компютърни образи, а са част от истинско място. Нарича се Каньона на антилопата и се намира в резерват на индианците навахо край град Пейдж, щата Аризона, САЩ.

За да се разходите между червеникавите скали на каньона, не ви трябват специални катерачески умения – мястото е лесно достъпно, има и изградени стълби при по-стръмните спускания. Има само една-единствена опасност – да ви отнесе сякаш появила се от нищото всепомитаща приливна вълна. Това се случва, когато завали проливен дъжд (дори не е нужно да вали при вас, може да е на десетки километри) и водата започва да се провира в тесния каньон, като напредва с неподозирана сила. През 90-те години на миналия век, когато инфраструктурата на каньона не е била много добра, има случай на удавени туристи от такава изненадваща вълна. Затова не е изненадващо и индианското име на горната част на каньона - „Мястото, където водата тече между скалите“. А английското име Каньон на антилопата вероятно се дължи на факта, че в миналото тук са се срещали вилороги антилопи.

Фотографите от цял свят обожават Каньона на антилопата не само заради преливащите се и сменящи се всеки час нюанси на скалите. През лятото около обед в някои части можете да заснемете ясно видими вертикални слънчеви лъчи. Без фотошоп, без специални ефекти.

Каньонът е много деликатно място. Както казват гидовете: „Оттук не вземайте нищо освен снимки и не оставяйте нищо освен стъпки“.

Полезна информация: Можете да посетите Каньона на антилопата само с лицензиран екскурзовод. Пакет за посещение можете да купите в близкия град Пейдж, Аризона. Цената е между 40 и 100 долара в зависимост от продължителността на посещението.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин