Кърджали – идеи за разходка на 50 км - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кърджали – идеи за разходка на 50 км
Автор: Peika.bg

Планувате почивка в Източни Родопи?

Тогава няма как да подминете град Кърджали и региона. Тук ви очакват мистични светилища, многобройни скални феномени, криещи причудливи образи и тайни, както и безкрайна планинска красота. 

Вижте нашите предложения за разходка на 50 км от Кърджали и ще се учудите колко богато и разнообразно може да бъде пътешествието ви в тази част на Родопите

Желаем ви незабравими пътешествия!

Кърджалийски манастир "Успение Богородично"

Разстояние от Кърджали: 5 км

Манастирът се намира в квартал Гледка. Изграден е изцяло със средства на дарители и е един от малкото новопостроени в България. В двора на манастира се намира параклис "Животоприемний източник". За него се счита, че Божията майка казва, че мнозина ще намерят изцеление при него и че е благословен. Изключително ценна реликва за манастира е частица от св. Кръст Господен, съхранявана тук. 

*

Скален феномен Каменната сватба

Разстояние от Кърджали: 6 км

Известна е още и като Вкаменената сватба. Намира се в близост до село Зимзелен. Според проучванията скалните образувания са започнали да се оформят още преди 40 милиона години в резултат на подводна вулканична активност. Те са високи около 10 м и заемат площ от 50 дка. Според легендите млад ерген се влюбил в мома от съседно село, на чиято красота обаче завидял свекъра. По време на сватбата духнал силен вятър и вкаменил всички гости, заради лошите помисли на бащата на младоженеца.

Кърджали – идеи за разходка на 50 км
Снимка: Athena Lao/Flickr

*

Язовир Кърджали

Разстояние от Кърджали: 6 км

Язовирът предоставя добри условия за риболов. Използва се главно за добив на електроенергия. Височината на язовирната стена е 103.50 м и е втората по големина в България. Формата му е уникална за целия Балкански полуостров. Любопитното за него е, че е един от малкото в света, извисяващи се над град.

*

Крепост Вишеград

Разстояние от Кърджали: 10 км

Според структурата и размерите си представлява средновековен феодален замък. Крепостта е охранявала разклонение на пътя от Адрианопол до Филипопол към вътрешността на Родопите по долината на река Върбица. Името на крепостта е със славянски произход и означава "висок град". Тя е лесно достъпна за посещение. До нея се стига по сравнително добър черен път.

*

Скални ниши над с. Дъждовница

Разстояние от Кърджали: 11 км

На излизане от селото, в посока към язовир Кърджали, точно при острия ляв завой, се виждат скалните ниши. Те приличат на огромен фриз в скалите. Според изследователи траките са изграждали светилища на места с пречистваща и зареждаща сила, така че си заслужава да стигне до тях, въпреки не лекия маршрут.

*

Крепост Моняк

Разстояние от Кърджали: 13 км

Тя е една от най-високо разположените и най-големи средновековни крепости в Родопите. Датира от 12 – 13 век. Пътят до нея е доста стръмен. От нея се открива панорамна гледка към град Кърджали и язовир Студен кладенец.

*

Перперикон

Разстояние от Кърджали: 21 км

Перперикон е археологически комплекс, обитаван още преди 8000 години, през каменната ера, след което е превърнат в свещен скален град. Там са живели траки, римляни, византийци и българи. Унищожен е от  турците през 14-ти век. Днес на място могат да се видят останките от древния град Перперикон, гробницата на владетелите, паметници от античността, останки от средновековна крепост. Перперикон е най-големият мегалитен комплекс на Балканския полуостров.

Кърджали – идеи за разходка на 50 км
Снимка: Slavcho Ivanov/Flickr

*

Пещера Утробата

Разстояние от Кърджали: 22 км

Намира се в близост до село Илиница и представлява пещера-светилище. Тя е допълнително оформен и изсечен от човешка ръка, за да се получи хоризонтален процеп в скала. Отворът на пещерата е висок 3 м, широк 2.5 м и е с дълбочина 22 м. В дъното му е издълбан олтар с височина повече от метър. Мястото е много силно енергийно.

*

Вкаменена гора

Разстояние от Кърджали: 25 км

Разположена е близо до МомчилградВ нея пъновете на дървета изглеждат сякаш са обгорели от огън. На височина достигат 1-1,5 метра. Според учени гората е на около 30 млн. години и се е образувала в резултат на подводна вулканична дейност, последвана от външни земни сили. Това са единствените вкаменени дървета, които са прави. 

*

Татул 

Разстояние от Кърджали: 28 км

Тракийското светилище в село Татул се намира на 15 км от Момчилград. То представлява скален масив и пресечена пирамида. Там са намерени глинени съдове от 5-6 век пр. Хр. При последващи разкопки са открити още: човешки идоли, три колела - макети на Небесна колесница и част от златна маска. Светилището е избрано за едно от чудесата на България.

*

Калпак кая - с. Дойранци

Разстояние от Кърджали: 30 км

Калпак Кая е тракийско скално светилище, намиращо се на юг от село Ненково - на южния склон на рида Мечковец. Там могат да се видят издълбани трапецовидни ниши, както и останки от древно тракийско селище. И до днес е загадка как древните хора са се изкачили до скалата, за да издълбаят нишите.

*

Крепост Устра 

Разстояние от Кърджали: 30 км

Средновековна крепост се намира над село Устрен. Тя е една от добре запазените крепости в Родопите. Построена е през 10-ти век, за да бъде охраняван минаващият оттам търговски път. Разположена е на най-високата част на стръмен връх и от нея има добра видимост на голямо разстояние.

*

Светилищен комплекс - с. Небеска

Разстояние от Кърджали: 42 км

Скалните образувания в комплекса са с изключително атрактивни форми, напомнящи на човешки лица, животни и гъби. Многобройните ниши и кухини в скалите вероятно са били използвани като гробници. Между комплекса до Небеска и този край село Женда (Асаркая) вероятно се е осъществявала комуникация посредством огньове, тъй като са разположени на едно ниво и са видими един за друг.

***

Къде да отседнем?

Комплекс Маказа е разположен сред красива природа на брега на река „Върбица“ на разклона Кърджали, Момчилград и Джебел, на 5 км. от град Кърджали и 4 км. от гр. Момчилград.

 

Комплексът разполага с 15 спални и 7 двойни стаи с всички съвременни удобства. 3 от спалните разполагат с джакузи, тангентор и вани.

 

Ресторантът предлага 3 зали. Вътрешната малка зала е с капацитет 40 места. Има барбекю и чеверме. Втората зала е с капацитет 50 места. А третата зала е подходяща за по-големи фирмени тържества, кръщенета, сватби. Може да посрещне 250 човека през зимата и 350 през лятото. На разположение на гостите е и конферентната зала е с капацитет 50 места.  

През топлите месеци можете да се насладите на летен бар с изглед към река „Върбица“. Водопадът, който се влива в реката ще ви успокои и отпусне след забързания живот в големия град.

Можете да релаксирате в големия плувен басейн, джакузи и 350 шезлонга. Помислено е и за най-малките, на чието разположение има детски басейн.  

Комплекс Маказа предлага и чудесни условия за спорт с двата си тенис корта, площадка за плажен волейбол и мини футболно игрище. Ако желаете, можете да се поглезите в СПА центъра със сауна, парна баня или масаж. Целогодишно комплексът организира обедни и вечерни сватбени тържества.

   

Комплекс Маказа се намира на много стратегическо място, така че всички забележителности в района ще са ви на една ръка разстояние!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин