Карлота - аристократичната вила на брега на Комо - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карлота - аристократичната вила на брега на Комо
Автор: Peika.bg
Карлота - аристократичната вила на брега на Комо
Снимка: flickr/Ray in Manila

Вила Карлота е едно от онези места, които остават задълго в съзнанието, след като бъдат посетени.

Тя се намира в полите на планините около италианското езеро Комо и е едно забележително място, където природата и изкуството съжителстват в абсолютна хармония.

През 1760 гбогатата миланска фамилия Клеричи, които са известни със своя подчертан афинитет към изкуството, красотата и естетиката, започват изграждането на вилата. 

Имението бива продадено през 1801 гот последния Клеричи на Жан Батиста Сомарива, който е известен за времето си политик, бизнесмен и меценат. Той превръща вилата в своеобразен храм на италианското изкуство от 18-и и 19-и век.

В наши дни вила
Карлота е музей, в който се помещават скулптури, мебели, декорации и архитектурни решения от края на 18-и и началото на 19-и век. Добре запазени и поддържани са всички кътчета от вилата, така че да бъдат свидетелство на голямата страст на собственика към италианското изкуство.

В миналото край вилата имало голям парк, който впоследствие бил превърнат в прекрасна градина. Тя прави мястото още по-изящно
 и привлича погледите на всички туристи със своето аристократично присъствие. В хармонична подредба в градината са събрани разнообразни видове цветя, храсти и вековни дървета. Геометричната схема, стълбите, терасите, статуите и фонтаните, от своя страна, придават още по-приказни щрихи към атмосферата на мястото.

Днес Карлота е известна не само с колекциите си от скулптури и изящни предмети, но и с цветния изглед на градината през пролетта. Затова за посещение препоръчваме месеците април и май, когато можете да видите море от над 150 вида растения. Всичко това е в комбинация с гледката към езерото Комо, която се открива от почти всяка точка от вила Карлота.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин