Карлови Вари – здравен и културен туризъм в едно - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карлови Вари – здравен и културен туризъм в едно
Автор: Мая Джамбазова
Карлови Вари – здравен и културен туризъм в едно

Карлови Вари е много повече от град с минерална лековита вода и кинофестивал, който се провежда ежегодно от 40-те години насам. Ето какво още предлага градчето на своите гости!

Градът е с богата история. Основан е през 14-и век, след посещение на император Карл IV. От там идва и името му, което в превод означава Карлови бани. Днес тук се произвеждат: минерална вода, стъклени изделия, бехеровка, вафли и други захарни изделия. 

Много от хотелите в града предлагат СПА, уелнес, басейни, а в някои е разрешено дори взимането на домашни любимци в стаите. Цените на нощувките варират между 2500 крони или 200 лв и 990 крони, което е 75 лв. на нощ. Ще се изненадате, но при по-евтините предложения има включени повече екстри, за сметка на битовия лукс. Предлагат се пакети с пълно курортно лечение, частично лечение и антистрес програма, по избор на госта.

При пълното лечение има осигурени диетично хранене в хотела, ежедневен курс с приемане на минерална вода. А също се провежда и курс от 16 процедури на седмица по назначение на лекар. В пакета влизат медицинска диагностика, климатерапия (разходки сред природата), ЕКГ. Използването на басейните, сауната и минералните басейни влиза в цената на услугата. Предложението е за престой от седмица или повече в хотела. Най-евтините пакети започват от 7500 крони или 570 лв. Има различни програми – антистрес, регенерация, a la Carte. Като при последното процедурите са по избор на почиващия и цената е под 500 лв.

Карлови Вари – здравен и културен туризъм в едно

Карлсбад, както наричат селището в годините непосредствено след основаването му, предлага възможност и за културен отдих.

В града има музей на восъчните фигури. Той се намира в крепостта „Св. Лука“. Цената на билета е 150 крони или около 12 лв. Посетителите могат да видят филм за Карлови Вари, заснет в периода 1919-1934 г. Експозицията се състои от най-старите восъчни фигури в света, които ще ви запознаят с кралски особи, знаменитите гости на града, политици, звезди от сериалите и музикалната сцена, спортисти и култови фигури от световната история. Историята на местните восъчни фигури датира от 1770 г., когато е организирана първата изложба с подобни скулптури.

За гостите на Карлови Вари се организира и посещение в музея на Ян Бехер, свързал живота с прочутата напитка, наречена бехеровка. Това е аперитив, подобен на ликьор. В музея ще научите как се е произвеждал той и защо е най-известният продукт  в курортното селище, популярно с минералната си вода. В експозицията има запазени бъчви, в които е отлежавало изисканото питие. А в една от залите има създаден изкуствен площад, на който дошлите да разгледат, могат да отдъхнат. Цената на билета е 120 крони – 9,00 лв.

Карлови Вари – здравен и културен туризъм в едно
Снимка: Norio NAKAYAMA/Flickr

Старите императорски бани също могат да бъдат посетени. И то при цена на билета 50 крони за възрастни – 4,00 лв. и 25 крони за деца, студенти и пенсионери или около 2,00 лв. Гостите на този интересен музей могат да разгледат автентичната обстановка, в която императорите на Австро-Унгария са живели. Възстановени са стълбището на сградата, зала „Зандер“, старинна вана. Предлага се и презентация, представяща интересна информация за сградата на императорски лукс.

Можете да разгледате също и „Домът на пеперудите“. Цената на входния билет е 80 крони или около 6 лв. За групи от 15 и повече човека има отстъпка. В този любопитен обект могат да бъдат видени около 30 вида пеперуди в естествена среда, като експозицията разполага с 300 екземпляра от тях взети заедно.

В „Дома на Рождество“ пък може видите традицията при отбелязването на този голям християнски празник. Цената на билета за вход е 120 крони. Експозицията се помещава в замъка „Доубу“ на река Охржe. Към музея има магазин и кафене. 

Карлови Вари – здравен и културен туризъм в едно
Снимка: Bernd Thaller/Flickr

Разбира се да не забравяме, че прочутият кинофестивал в Карлови Вари, също може да бъде посетен през юли месец.

Приятни мигове в Карлови Вари!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин