Карнавал на музиката и маските в Бисау - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карнавал на музиката и маските в Бисау
Автор: Елена Исаева
Карнавал на музиката и маските в Бисау
Снимка: pixabay.com

Гвинея – Бисау е малка държава, намираща се в Западна Африка. На север страната граничи със Сенегал, на югоизток с Гвинея, а на запад с Атлантическия океан. Това е една от най – бедните и най – малки страни в континентална Африка. Тя е бивша колония на Португалия, която получава независимостта си едва през 1974 г.

Територията на Гвинея – Бисау е предимно низинна с тропически гори и реки, които образуват красиви естуари по бреговата ивица, между които са се образували над 60 красиви малки острова. Островите, с изключение на остров Болама, образуват крайбрежния архипелаг Бижагош, който е защитена зона – резерват.

Карнавал на музиката и маските в Бисау
Снимка: pixabay.com

Столица на Гвинея – Бисау е едноименният град Бисау, разположен на брега на Атлантическия океан, в естуара на река Геба. Тя е главен пристанищен, административен и военен център със стратегическо значение.

От 1879 г. до 1973 г., страната е била португалска колония, което е дало голямо отражение в бита и начина на живот на местното население. Като наследство от този период е останал и провежданият през месец февруари и март  преди Великите пости, Карнавал на музиката и маските в столицата на страната Бисау. Независимо, че Гвинея – Бисау е изключително бедна страна, това не пречи на местното население да намира начин и да влага огромни усилия и труд в организацията и подготовката за карнавала. Въпреки всички трудности, на които са подложени, хората тук обичат да се забавляват и го правят истински, с много чувство.

Тук липсват огромните подвижни платформи с декори, красиви и скъпи костюми, ефектни фойерверки, както на големите световни крнавали, но за това пък хората влагат много енергия и време за осъществяването му. За направата на карнавалните костюми се използват всякакви непотребни стари вещи и предмети – от животински рогове, раковини, растителност, изхвърлени вещи и всевъзможни предмети, донесени от морето. Маските се майсторят от деца от различни прослойки, които се събират на групи, за да изработят сложните и красиви маски, с които се представят учстниците в карнавала. Всяка година правителството обявява различна тема, която отразява социалния живот и проблеми в страната. Маските се изработват съобразно тази тема, изразяват също и карикатур, както и цели сцени, свързани с темата.

Карнавал на музиката и маските в Бисау
Снимка: pixabay.com

Улиците на Бисау се изпълват с шествие от участници, които разпалено преминават и танцуват под акомпанимента на местната музика. Може да се чуят песни, нежно изпълнявани на кора и балафон, удари на барабани, дрънчащи кратуни и дървени тъпани.

Това е е едно своеобразно състезание за голямата награда на групата на победителите.

Бисау е беден град, но в дните на карнавала показва общителността, жизнерадостта, културата и обичаите на местните, която е интересна да се види, как от отпадъците, боклуците и ненужните неща може да се сътворят уникални предмети, даващи радост и зареждащи с празничен дух и настроение безгрижните и бедните.

Все пак не е важно колко сме богати, какво имаме и какво можем да си купим, от значение е това, което носим в сърцата и душите си – малките радости, които могат да направят деня ни прекрасен са навсякъде около нас, само трябва да имаме очи да ги видим и сърце да ги почувстваме.

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин