Карнавалът в Баранкила, Колумбия - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карнавалът в Баранкила, Колумбия
Автор: Елена Исаева

Баранкила е индустриален и пристанищен град, четвъртият по големина в Колумбия. Той е богат на забележителности и красиви природни дадености. Интересен е още със своите изключително редки експонати е антропологическият музей. В зоологическата градина също има много редки животински видове и птици, които заслужават вашети внимание. Националният парк, който е разположен на остров Саламанка също привлича със своята красива природа, където има реликтни влажни гори и блата.

Градът още е известен с това, че е университетски. Разбира се тук можете да откриете и редица уютни заведения и ресторанти, където можете да хапнете местна храна и да опитате всякакви други кухни от цял свят.

Карнавалът в Баранкила, Колумбия
Снимка: pixabay.com

Баранкила става известна благодарение на фестивала Ел Джоселито, който се провежда ежегодно през месец февруари, а понякога и през месец март. Това е най – грандизоният карнавал в цял свят, по – голям дори и от този в Рио, независимо, че няма неговата популярност и отзвук в медиите. Той е още по – ценен и с това, че не е толкова комерсионален и тук се представя автентична латиноамериканска музика и много интересни местни традиции. Основно се представя колумбийска музика, най – вече кумбия, в изпълнение на барабани и духови инструменти, които могат да се чуят от всеки ъгъл, улица или площад. Също така звучи африканско конго, испански палотео и редица други завладяващи музикални стилове.

По главната улица на Баранкила преминават лъскави, красиво украсени платформи, на които танцуват талантливи танцьори с изящни костюми, прически и добре гримирани красавици. Пъстрота, изящество и уникален ритъм струи навсякъде. Дори и по улиците може да се видят цветни шарени костюми, с които се разхождат посетителите и зрителите на шоуто. Всички костюми са красиво изработени, от добри шивачи, с богато въображение и невероятни умения. Лицата на участниците в карнавала са маскирани в красиви маски в унисон с темата на костюма и танца, който се изпълнява. Това е една своеобразна демонстрация на художествена живопис.

Карнавалът в Баранкила, Колумбия
Снимка: pixabay.com

Излъчва се кралица на кралиците от парада на красавиците. Интересен и незабравим е и моментът на коронясването на Рей Момо – това е кралят клоун. Цялата процесия преминава с много шум по всички улици на града. Има впечатляващи фойерверки, пръскане с пяна, гърмене на конфети, че дори и разхвърляне на брашно, което макар и малко мръсно, е доста забавно. Провеждат се танцови маратони и конкурси, битки с цветя, състезания с надпиване с бира и много други.

Това е един наистина незабравим карнавал, истински празник на народа, който очарова, както местните, така и туристите. Градът оживява и се превръща в една цветна, магична приказка, която ще искате да няма край.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин