Къщата на Тодор Живков в Правец - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къщата на Тодор Живков в Правец
Автор: Мария Ангелова

Това не е просто някаква си къща на бивш диктатор, несправедливо превърната в музей вместо, например, да бъде взривена като мавзолея на друг, по-ранен диктатор. Разходка до Правец и родния дом на Тодор Живков е преживяване, което ще ви срещне с толкова много съкровища и скъпоценности, че ще се почувствате сякаш сте били на обиколка в хазната на някой махараджа. А и отдавна е казано, че човек трябва да познава добре миналото си, за да не повтаря неговите грешки.

Тодор Живков и светът

Така се нарича изложбата, която е събрала част от подаръците, които Тодор Живков като държавен глава е получавал от крале, президенти и себеподобни диктатори от цял свят. Не е прекалено да си предвидите поне два часа за музейната експозиция.

В залите на два етажа са наредени златни и сребърни подноси, изящни дърворезбовани кутии и кутийки, сувенирни масички, порцеланови вази, стенни килими, макети на Международната космическа станция „Мир“, атомен модел, подарък от енергетиците от АЕЦ „Козлодуй“, архивни снимки... Това е може би единственото място, където ще можете да видите надписана от Муамар Кадафи картичка. Ако се загледате по-внимателно в стената с фотографиите, на една снимка ще видите младия Бойко Борисов. Освен него обаче, ще видите и колко важни клечки е посрещнал Правец в своето минало. Муамар Кадафи, Ким Чен Ир, Индира Ганди, Фидел Кастро – всички тези световни лидери са били поканени и посрещнати в Правец. С такава съдба могат да се похвалят твърде малко малки градчета по света.

Като се замислите, много е вероятно точно по улицата, по която минавате сега, преди много години да е стъпвал самият Кастро.

Родната къща на Тодор Живков

А всичко започва от една скромна, селска къща. В същия двор, където е сградата на експозицията, се намира родният дом на Тодор Живков. В него е подредена малка етнографска експозиция. Къщата е реставрирана и превърната в музей още през 1974 г.

Последната находка – книгата за впечатления

В книгата за впечатления на музея ще видите всякакви мнения – заслужава да й отделите малко време, да не говорим, че би могла да послужи за основа на академично изследване на тема „Съвременни нагласи и мнения към бившите комунистически лидери“. В нея можете да прочетете от „Никой не е по-велик от другаря Живков!“ до „Благодарим ви, че сте съхранили това богатство и ни го показвате“. Всеки възприема музея различно. За едни е своеобразен мавзолей, за други – изложбена зала на ценности, които иначе не биха могли да видят, за трети – етнографски музей.

В този смисъл, за всеки различно звучат думите на Живков, които ви посрещат в двора на музея, изписани на малък монумент: „Аз, Тодор Живков, използвах цялата власт, която имах, за добруването на своя народ“.

Полезна информация 

Къщата-музей и сградата с подаръците на Тодор Живков са отворени всеки ден, без почивен ден. От 1 ноември до 1 април работното време е от 10 до 17 часа, а през останалото време – от 10 до 18 часа. Билетът е 2 лв., за учащи – 1 лв. В музея има сувенирен магазин с картички, магнити и карти, свързани с Правец и Тодор Живков. В града има табели, които ще ви насочат към музея, а и когото и да попитате, ще ви упъти.

Маршрути

Докато сте в Правец, посетете и историческия музей (намира се в центъра, затворен в неделя), посетете площад Тодор Живков, а в края на главната пешеходна улица ще видите и паметник на бившия диктатор. Малко в страни от него има и статуя на Димитър Благоев. На 3 км от Правец е правешкият манастир "Свети Теодор Тирон", а на още 18 км - Чекотинският манастир. На 13 км оттук е Етрополе със своята пееща часовникова кула.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Николай, 07.08.2018 | 08:43
Тодор Живков беше лидер на една силна държава с мощна армия. Затова си позволи да удари шамар и на турския министър-председател https://www.podoko.eu/?p=1390
Абонирайте се за нашия бюлетин