Католическа църква във Варна отваря след 40 години - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Католическа църква във Варна отваря след 40 години

След 7-годишен ремонт и повече от 40 години, в които стои затворена, полуразрушена и празна, католическата църква "Непорочно зачатие на Св. Дева Мария" във Варна отново отваря врати.


Храмът ще бъде осветен на 9 декември от 11 ч. в присъствието на папския нунций в България монсеньор Януариуш Болонек. За церемонията ще пристигне и отец Йоско, който е присъствал в деня на затварянето на църквата през 1973 гКатолическият свещеник във Варна отец Яцек Вуйчик обяви, че не се знае точният брой католици в морската столица, но вероятно са около 500 души.

За ремонта на храма католиците са благодарни на седем основни спонсора и много други дарители, като до сега са вложени над 750 000 лв.

Католическата църква "Непорочно зачатие на Св. Дева Мария" е построена във Варна през 1883-85 г. със застъпничеството на тогавашния австро-унгарски император Франц Йосиф I. Това е и мястото, където за първи път във Варна е прозвучал орган.

 

Католическата църква се намира на ул. „Преслав“ - улица, която по времето на издигането на храма е била оживено място, пълно с хора. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин