Казаните и Тримата братя край Айтос – скални легенди - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Казаните и Тримата братя край Айтос – скални легенди
Автор: Неделина Вангелова

Защо да избирате между морето и планината, когато можете да имате и двете с бонус легенди и прекрасна гледка?

Последните хълмове на Източна Стара планина се преливат в простора на морското крайбрежие, а едни от най-интерестните природни забележителности в района са скалните образувания над Айтос. С невероятните си размери и чудновати форми скалите разказват героични легенди от миналото.

Казаните

Сякаш издълбани от човешка ръка, тези скални образувания представляват големи дупки, пълни с вода, които много приличат на казани. Дупките са разположени върху няколко големи скали на върха на хълм в парк Славеева река. От хълма се открива прекрасна гледка към град Айтос, а как са се появили според местните легенди, ще разберете, след като видите и...

Тримата братя

В непосредствена близост до Казаните се намират три високи скали, които въображението на хората е оприличило на трима братя. Преданието разказва за героичните им дела в защита на слабите и беззащитните. Когато се връщали от битки, те се вкаменявали, за да се скрият от враговете си. Братята били с огромни размери и след всяка крачка оставяли големи дупки в скалите. Именно така се появили Казаните (ако сте си представяли друго). Друга легенда пък твърди, че дупките в скалите са от тежката стъпка на Крали Марко.

Какво още: По пътя ще минете през калдъръмените улички и симпатичните работилници на етнографски комплекс Генгер, можете да се отибете и в зоопарка. В района има и подходящи скали за катерене.

Как да стигнете до Казаните и Тримата братя: Като навлезете в парк Славеева река, иматръгвате по главната пътека, която води до зоопарка и точно преди него завивате надясно. Продължавате по този път като от дясно има къщи с дворове и пчелни кошери, а отляво има хълм. След около 500 метра от лявата страна над хълма се виждат Трите братя. Свивате по пътечката наляво, за са стигнете до тях. Зад тях пътечката продължава към горичка и точно преди нея от лявата страна има няколко големи скали, върху които са разположени Казаните.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин