Китай строи първия горски град - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Китай строи първия горски град
Автор: Peika.bg
Китай строи първия горски град

Да, китайците отново са изключително иновативни – в момента те осъществяват един доста интересен и еко ориентиран проект – създаването на първия горски град в света.

Изграждането на това единствено по рода си населено място има за цел да се бори със замърсяването. Горският град ще се намира в китайската провинция Гуанкси, а дизайнът му е дело на Стефано Архитети. Това е екип, който проектира зелени и екологични проекти из цял свят, като двете зелени сгради в Милано например.

По план футуристичният горски град ще се превърне в дом на около 30 000 души. Той ще бъде покрит със зеленина – около 1 млн. растения от около 100 вида. Ще има и 40 000 дървета, които заедно ще абсорбират приблизително 10 000 тона въглероден двуокис и още 57 тона замърсители. Също така растенията ще произвеждат към 900 тона кислород годишно. Очаква се това да помогне в борбата със замърсяването на атмосферата, което е един от най-големите проблеми в страната.

Архитектите смятат, че горският град ще намали температурата на въздуха, ще подобри качеството му, ще създаде бариери пред шума и ще осигури хабитати на много видове в района. Това ще подобри значително и биоразнообразието в района.

Интересен факт е, че градът ще бъде самодостатъчен и ще се захранва от свой собствени възобновяеми енергийни източници като геотермална и слънчева енергия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин