Класическа "Лешниктрошачка" в Опера Пловдив отброява дните до Коледа - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Класическа "Лешниктрошачка" в Опера Пловдив отброява дните до Коледа
Автор: Peika.bg
Класическа "Лешниктрошачка" в Опера Пловдив отброява дните до Коледа

С наближаването на коледните празници Опера Пловдив ще зарадва зрителите с премиера на "Лешникотрошачката“ от Чайковски. Класическото балетно заглавие ще бъде представено на пловдивска сцена за първи път в своята цялост в две действия с оркестър и хор. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, а диригент е маестро Диан Чобанов.

Приказният свят от историята на Хофман е пресъздаден от сценографа Салваторе Лийстро и художника на костюмите Яна Дворецка. Премиерата е на 21 октомври от 18 часа.

За Боряна Сечанова това е четвърта постановка на "Лешникотрошачката“, но за първи път представя цялата версия с оркестър. Хореографията е фюжън от класически балет на палци и неокласика в танците на механичните играчки, защото самата история предполага подобно преплитане на стиловете. Боряна Сечанова разчита философията в историята, вдъхновена от въображението на децата, като извежда идеята, че те се нуждаят повече от вниманието на родителите, отколкото от механични играчки за подарък. За нея героите в приказката не се делят на добри и лоши, черни и бели. Всички те са цветни в детските сънища и носят разнообразни черти в себе си – като грозният лешникотрошач, който оживява и се преобразява в красив принц. За работата си с обновената международна балетна трупа на Опера Пловдив хореографът споделя:. "Всички участници са страшно млади, което е прекрасно! Това е един спектакъл за младите танцьори.“

За маестро Диан Чобанов е дългогодишна мечта "Лешникотрошачката“ да бъде поставена с голям оркестър в Опера Пловдив. Той е тясно свързан със заглавието, което е дирижирал над 500 пъти в различни театри в Европа, където е традиция семействата да посещават балетното заглавие за Коледа. Музикалният директор на Опера Пловдив коментира, че Чайковски е изключителен мелодик и затова произведението звучи леко, но всъщност изпълнението му е предизвикателство за оркестъра, защото по дължина и по трудност би могло да се сравни с две и половина симфонии на композитора. Концертмайстор е Виеслав Новак.

Италианският сценограф Салваторе Лийстро създава истинска коледна приказка със светещи витрини и празнична елха като оставя балетната сцена свободна за хореографията. Костюмите на Яна Дворецка създават карнавално усещане, но технологично са подчинени на движението. Те съчетават фантазни елементи с нотка съвременност и голямо отношение към детайла.

В премиерните вечери ролята на Мари ще се изпълни от Ариса Мамба от Япония, а Лешникотрошачът принц е Лоренцо Кариеро от Италия. В останалите роли ще видим Диан Райчев, Амедео Джунта, Александра Савова, Антонио Росас, Елена Кучкова, Аполин Лажоа, Златомир Колев, Маю Бепу, Соичиро Катано и др. Ръководител на трупата е Мариана Крънчева, а репетитор е Петя Димова.

Балетът "Лешникотрошачката“ е с продължителност два часа с антракт и е подходящ за цялото семейство. Билетите за премиерните дати са изчерпани. Следващите представления са на 17ти ноември, 2ри и 23ти декември. Билети се продават на касата на Операта, мрежата на Ивентим, онлайн на eventim.bg и grabo.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин