Клисурски манастир - приятна разходка в миналото - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Клисурски манастир - приятна разходка в миналото
Автор: Мария Ангелова

Ако обмисляте спокойна разходка на стотина километра от София, ето идея за един прекрасен манастир, който се намира между Берковица и Вършец - Клисурският манастир "Св.св. Кирил и Методий", четвъртият по големина манастир в България. 

Манастирът е действащ, женски (от 2008 г., преди това е бил мъжки) и доста добре поддържан. Съществува от 1240 г., през 19-и век е напълно възстановен. В манастира има иконописно ателие, в което сестрите от обителта рисуват икони според традициите на древната Охридска школа. В църквата освен свещи и икони ще видите многобройни дребни сувенири, рисувани камъчета и други предмети, ръчно изработени от монахините.

Има и малък музей на църковната история на Видинска епархия. Сред експонатите са вещи на първия български екзарх Антим I, а вместо от екскурзовод, историята ще чуете от аудиозапис.

Клисурският манастир е прекрасно място за семейна разходка - има парк с площадка за деца, мостчета, беседки (намира се зас музейната сграда). Организират се и детски лагери.

В двора на манастира винаги тревата е зелена и поддържана, а цветята са навсякъде. Изключително красив е през пролетта и лятото, но ако дойдете в мъглив есенен ден, мястото ще ви се стори още по-свещено, почти нереално. Може би това усещане се допълва от факта, че монахините не говорят много. Ако и вие замълчите, ще почувствате почти физически тишината на това място. А имате ли възможност да посетите манастира в делничен ден, направете го непременно - понякога през уикендите се събират твърде много поклонници.

Предлага се и настаняване, така че можете да прекарате целия уикенд в манастира. Ако не искате да нощувате тук, наблизо се намират Вършец и Берковица, където има много места за нощувка. До входа на манастира има няколко ресторанта.

Полезна информация: Клисурският манастир се намира на 85 км от София (на 100, ако минете през Враца). Можете да минете през Петроханския проход, който наскоро беше ремонтиран, но все пак опасните и тесни завои са много. През зимата е затворен. Другият възможен маршрут е през Враца, където няма завои. Има и път през Искърското дефиле, където също има отбивка с табела за Вършец, но този път не е в особено добро състояние. Има достатъчно табели.

Маршрути: Близки дестинации, които можете да посетите, са Вършец, Берковица, Белоградчишките скали, Рабишкото езеро и пещерата Магурата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин