Клуб Баския – вино и арт в сърцето на Пловдив - Хапване и пийване - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Клуб Баския – вино и арт в сърцето на Пловдив
Автор: Мария Ангелова

Клуб Баския е от онези прекрасни спокойни местенца в центъра на Пловдив, които избираш, когато ти се иска да изпиеш чаша чай, да почетеш, или да се видиш с приятели на чаша страхотно вино. Бонус е да попаднеш на концерт, литературно четене или изложба.

Преди няколко години клубът съществува на друго място в Пловдив, но след поредица от житейски обрати се оказва на кръстовището на ул. Братя Пулиеви и Йоаким Груев, в сърцето на арт квартал Капана.

Една романтична история

Историята на името на клуба е като сценарий за филм, нищо че се е превърнала във вдъхновение за арт пространство. Още в училище Ева Стойчева, един от собствениците на клуба, учи за художника Жан-Мишел Баския. След това много години не чува за него, докато в една зимна вечер не се запознава с бъдещия си приятел. Той сваля якето си и се оказва, че е с тениска на Баския и е голям негов фен. „Това беше нещото, което ни свърза“, казва Ева. След това заедно ходят на изложба на творби на художника в Париж и досега са щастлива двойка.

Днес следите от тази история са в малките детайли в заведението – тапицерията на канапетата, принтът на бара, както и няколко чаши са с мотиви от картини на Баския. Чашите се продават, а част от средствата отиват за благотворителни каузи.

Какво има в Баския

Баския не е просто кафене, а място, на което млади творци могат да се срещнат със своята публика. Можете да попаднете на изложба, клубен театър, концерт, от време на време се организират прожекции на стари филми. Чаят, кафето и горещият шоколад са превъзходни, а виното е бутиково.

Подшушнато: Елате уикенда и опитайте домашните сладки, ореховия пай и шоколадовия мус.

*

Открийте още от нашите любими заведения в Пловдив.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Хапване и пийване
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин