Книги за Северозапада: Автономията ???? на Стоян Николов-Торлака - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Книги за Северозапада: Автономията ???? на Стоян Николов-Торлака
Автор: Peika.bg

Познатите ни герои от "Северозападен романь" се завръщат във втората книга от трилогията за Северозапада - "Автономията ????". 

Макар лицата и диалектът да са ви познати, книгата не е продължение на първата, а разказва нова история, доста по-горчива и много по-глобална, макар всичко да започва от Северозападна България. С настоящата книга ще обогатите още повече речниковия си запас от северозападни диалектни думи, псувни и метафори, които бавно, но сигурно навлизат в разговорния език на българите и от други части на страната. Запушете ушите на децата и бъдете сигурни, че ще има места, където ще се изчервите от цветистия език. Толкова по-добре, че има кой да пази това богатство, а горчивината от реалността прозира и отвъд диалекта.

Прочетете откъс от "Автономията ????" на Стоян Николов-Торлака, а в края му научете как можете да спечелите книгата:

Прочетете и нашето интервю със Стоян Николов-Торлака.

Глава втора

Въведенее, да ви го турим

Имало едно време един изклесяк, дека написал една книга. Он, да каеш, че бил най-големио писатей на тоа свет, ше сбръкаш. Па, да не прикааме, на оня другио свет, колко по-големи писатейе има. Затрити и заравнени, без никой даже да е чул за тех. Та, те тоа те същио сътвер безподобен, мили деца, зел че съсипал неколкостотин дръвета (санитарна сеч, я гаранцеа ви давам), като написал тва книжле. Оно курвентии, оно пиенье, оно бой, оно мизереа, оно смрад ква се сетите...

Там писало за секви дзверове, оно нема един със свето, вие ако сакате вервайте. Имало и един Гръга Пипето. Пияница, та дрънка. От най-добрите, да си не помислите, че е некъв посредствен, дека излее у петък вечер, изпие седам бири и после се фали до другио петък. Та, те тоа същио, те така паднал и си умрел за едното нищо. Афтуру го уморил без време. Кък Гръга си седел у кръчмата с дръвеното магаре йозпреде. Буанал на масата и фанал шуштавата като стой, та глей.

Ама у таа откачена истореа, така, некък помежду другото, останали и тук-таме живи герои, да ги либим анално я! У интерес на истината афтуру възнамерева да измори бая от тех у настоящео текстец. И Гръга ше се явне, нищо, че е умрел, вие да си не помислите, че афтуро ше се фане те съг па те да се съобразева с некви правила???? Не сте познали, да си знаате!

По същото тва време имаше и некъв си Братан. По прекор Чворо. От своя стрън он па бил горд притежатей на ебати сгодната сестра. Юбица й викали, ама се казвала Любка. Па и един друг сбръканяк, Негоднио му думали, Киро се казуйел, и он се мотал из книгата. Ей, мили деца, и да слушате ваште, та да ви не отпорат ушите, ей! Нема да одите на барата, коги буа гръмо, нема да буате през къпиняко, оти оно си е плъно със змии, нема да си легате, без да се изпикате по-раншку!

И една разпоретина, дека се мислила за големата певачка, Дочка от Смядово се меркала там епизодично. Съг нема да е така. Ше отдадеме нужното вниманее на таа мома, иначе убавица, ама обръкала коньите йоще из минечка. Она не могла да изпее една нота със свето, ама си имала мечта. Нереализируема мечта, ама се пак мечта, требва да й отдадеме длъжимото уваженее.

Толко с прелюдеата и разсъжденеата ми, по-големата част от които тотално, ама абсеютно безсмислени. За другите не знам, мили деца. Вие ше каате. Ама нека се врънеме къде Братан Чворо, Киро Негоднио, Юбица и Дочка. По некое време ше вкючиме и Галя Сгодната. Да си знааете, че таа приказка на некой мое да се види доволно интересна, а на друг да му се доповръща йоз ньеа. Така че сте предупредени. Айде, да улатаме у ньеа ударно, че стана некое си време и резко ми се припи скоросмрътница!

***

СПЕЧЕЛЕТЕ "Автономията ????" на Стоян Николов-Торлака.

Как?

Отговорете в коментар под статията тук: Как бихте описали хората от Северозапада?

Един от отговорилите ще бъде изтеглен чрез жребий и ще спечели книгата. Името му ще обявим на 7 януари 2016 г. във фейсбук страницата на Peika.bg. Късмет!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин