Книжарници и половина: Ел Атенео, Буенос Айрес - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Книжарници и половина: Ел Атенео, Буенос Айрес
Автор: Иванка Могилска

Какво става, когато в рамките на около сто години няколко човека успеят да осъществят дръзките си мечти в областта на книгоиздаването, книгоразпространението, архитектурата и театъра? Получава се една от най-уникалните книжарници в света – Ел Атенео в Буенос Айрес. 

Издателството Ел Атенео и книжарницата към него са сбъднатата мечта на Педро Гарсия. Основава ги през 1912 г. и много скоро те се превръщат в уникално събитие в литературния живот на Аржентина. С времето в Аржентина отварят врати осем книжарници Ел Атенео, а издателството публикува над 60 нови заглавия всяка година. 

През 1919 г. друг мечтател – Макс Глюксман, импресарио, осъществява своята мечта и построява уникалния театър Гран Сплендид (Gran Splendid). Той разполага с 1050 места. Стените му са изрисувани от италианския художник Назарено Орланди. В него свои спектакли правят майстори на тангото като Карлос Гардел, Франсиско Канаро, Роберто Фирпо и Игнасио Корсини. 

Но Глюксман не спира дотук с мечтите и през 1924 г. от сградата на театъра, започва да излъчва своите предавания радио Сплендид. В неговото студио са направени и някои от ранните записи на невероятни изпълнители на танго. През 1929 г. театърът е превърнат в кино и в него се прожектират първите озвучени филми в Аржентина

През 2000 г. сградата му става собственост на веригата книжарници Grupo Ilhsa, която вече притежава издателството и книжарниците Ел Атенео. Така се стига до създаването на прекрасната книжарница Ел Атенео Гран Сплендид. Архитектурата на сградата е изцяло запазена. Стенописите, кариатидите и всички малки, изящни детайли – също. Сцената, страничните джобове, служебните помещения, червената завеса, балконите и ложите – всичко е съхранено. Само че главни герои в представлението вече 13 години са книгите, читателите и писателите. 

Там, където преди са били местата за публиката, сега има рафтове с книги. Естествено, архитектите са помислили за читателите и из цялата сграда има удобни столове и осветление, за да може човек да поседне и да разгледа някоя интересна книга. 

Кафенето, разположено на сцената, примамва освен със спокойствието и възможността да се видят редица испански знаменитости на перото и сцената, и с вкусните си сладкиши, ястия и напитки. 

В партера на театъра има подредена и прекрасна музикална колекция – майстори на тангото, световни и местни музикални шедьоври. 

Дори и неизкушените от книгите и четенето хора затаяват дъх пред великолепието на Ел Атенео. И им се приисква да останат и да погледат спектакъла или да се включат в него. Кой е спектакълът? Този, в който ни напомнят, че сбъдването на мечтите е напълно възможно и дори задължително. Не само защото в театъра всичко е възможно. 

 

Вече ви се ходи във Аржентина? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Аржентина! 

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин