Книжарници и половина: Лело, Порто - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Книжарници и половина: Лело, Порто
Автор: Иванка Могилска

Навсякъде, където има книги, атмосферата е специална – топла, уютна, тайнствена, примамлива, обещаваща. Но има книжарници по света, които ще накарат книгоманиаците да се разтреперят, а неизкушените да преосмислят отношението си към книгите. Ще ви представим колкото се може повече от тях, за да не ги пропуснете, докато пътешествате.

Първата е: Livraria Lello & IRMAO, известна също като Livraria Chardron или просто Livraria Lello (книжарница Lello).

Тя е една от най-старите в Португалия и се намира в центъра на Порто. Историята й не започва особено вълнуващо. През 1869 г. Ернесто Шардрон създава Livraria Internacional de Ernesto Chardron. Той умира на 45-годишна възраст, а книжарницата минава в ръцете на Хосе Пинто де Соуса Лело. През 1894 г. – неговият брат Матеуш Лугано основава съвместна издателска къща с трима от най-старите издатели в Порто. През 1906 г. те поръчват на инженер Франсиско Ксавие Естевес да построи специална сграда, в която да се помещава книжарницата на издателство "Livraria Lello & IRMAO". И тук започва необикновената част от историята. Естевес създава една от трите най-красиви книжарници в света. Тя е призната за една от най-значимите неоготически сгради в Порто и е обявена за паметник на културата. Но това, което ще видите отвън, няма да ви подготви за разкоша, който ви очаква вътре.

Книжарницата е на две нива, свързани с огромно, извито, червено стълбище (ако сте били в Galleries Lafayette в Париж, ще се досетите откъде е черпил вдъхновение Естевес), чиито парапети са направени от дърво и са украсени с уникални дърворезби. По колоните ще видите бронзови баралефи на известни португалски писатели. Части от тавана също са с богата дърворезба, а слънчевата светлина залива меко рафтовете с книги и посетителите, защото прозорците са с уникални стъклописи. На тавана на втория етаж има витраж, на който е изписано мотото на книжарница Lello: "Decus in Labore" или "Достойнство в труда". Любопитно е, че и до днес книжарницата и издателството са семеен бизнес. Те се предават от баща на син и традицията се спазва строго.

Пак на втория етаж има малко кафене – не повече от четири маси, в което ще ви сервират кафе, портвайн и пури. Вземете си книга и се отпуснете за момент в някое от удобните кресла. Така най-добре ще разберете какво означава "безвремие".

Когато решите да си тръгвате, спрете за момент на горната площадка на стълбището и погледнете пред себе си – погледът ви обхваща цялата книжарница. Усещането е сякаш плувате в огромно, леко развълнувано море от книги. Най-вероятно на слизане ще забележите и малките коловози покрай страничните рафтове на първия етаж. По тях служителите бутат колички с книги, когато идва ново зареждане.

Тишина, меки цветове, дърво и книги, книги, книги... В книжарница „Лело” ще намерите класически и съвременни португалски автори, книги на английски, испански, френски, италиански от всякакви жанрове.

Навън ви очакват слънчевите улици на Порто. Наблизо са Музеят на изкуствата и Музеят на фотографията. Можете да ги посетите веднага или просто да се разходите из града, за да запазите по-дълго усещането, че току-що сте напуснали истински дворец за книги и за малко сте били негов господар.

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин