Код Пролет: 5 прекрасни дворцови градини - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Код Пролет: 5 прекрасни дворцови градини
Автор: Peika.bg
Код Пролет: 5 прекрасни дворцови градини

Нека се разходим из едни от най-красивите дворцови градини в света. 

Те са същински оазиси, красящи по уникален начин дворците отвътре.

Ето и 5 от най-впечатляващите сред тях.

1. Градината на двореца „Алхамбра”, ГренадаИспания

Колкото и впечатляващи да са високите стени и 13-те кули на този изящен дворец, истинското му великолепие е въплътено в множеството вътрешни дворове, превърнати в прекрасни градини. Сред най-популярните са Дворът на миртите, който с идеално подрязаните миртови растения и правоъгълното езеро, отразяващо околните етажи на двореца. То е шедьовър на архитектурната симетрия. В Дворът на лъвовете пък блика изящен фонтан с 12 лъва.

Код Пролет: 5 прекрасни дворцови градини


2. Градината на двореца „Алкасар де Севиля”, Испания

На пръв поглед непристъпните стени на този дворец крият прекрасни кътчета за почивка и съзерцание. Централният вътрешен „Двор на девиците” е с правоъгълна форма, в средата е разположен басейн, а от двете му страни – великолепни градини. Дворът ярко контрастира с богато украсените сводести врати, отворени към двора, както и с пищните балкони на втория етаж. Според легендата, като годишен данък маврите получавали по 100 девици от християнските владетели на Иберия и това бил дворът на харема.

Код Пролет: 5 прекрасни дворцови градини
Снимка: flickr/Eric Titcombe


3. Градината на двореца „Медичи”, Флоренция, Италия

Зад непривлекателната и студена фасада на ренесансовия дворец „Медичи” се крие неподозирано пищен интериор. Въпреки че вътрешният двор е също така изчистен, както външността на двореца, той е заобиколен от забележителни архитектурни детайли. Сред местните и сред по-любознателните туристи той е известен като „Дворът с колоните” и е любимо място за бягство от действителността – една елегантна ренесансова реалност, където бивате обградени от най-фино полиран мрамор, резбовани колони и каменни барелефи, пресъздаващи митологични сцени.

Код Пролет: 5 прекрасни дворцови градини


4. Градината на музей „Изабела Стюарт Гарднър”, Бостън, САЩ

Музеят „Изабела Стюарт Гарднър” в Бостън е основан през 1903 г. и се помещава в сграда, проектирана по модела на ренесансовия венециански дворец „Барбаро”. Вътрешният двор, издържан в стила на италианските остъклени дворове, е първият по рода си в САЩ. Изпълнен с палми и папрати и озвучаван от бълбукането на фонтаните, той се променя заедно със сезоните – през април от третия етаж на обърнатите към него балкони се спускат разцъфнали латинки и лозя, през лятото избуяват хортензии, а през есента хризантемите изпълват цялото пространство с пъстрите си цветове.

Код Пролет: 5 прекрасни дворцови градини
Снимка: flickr/brookpeterson


5. Градината на дворец „Бахиа”, Маракеш, Мароко

Дворецът Бахиа се намира в древната столица на Мароко - Маракеш и буди възхищението на всеки, който го види. Със своите 160 стаи, пищно обзавеждане и зашеметяващи вътрешни дворове, той е образец за върховните постижения на ислямската архитектура. Като минете през лабиринт от коридори и просторни помещения, ще стигнете и до неговата най-голямата атракция – красив двор окъпан в слънчева светлина, ограден от екзотична зеленина и постлан с великолепна мраморна мозайка. 

Код Пролет: 5 прекрасни дворцови градини

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин