Когато пишехме статусите с ключ върху пейките - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Когато пишехме статусите с ключ върху пейките
Автор: Спиридон Калашников
Когато пишехме статусите с ключ върху пейките
Снимка: Thinkstock/Guliver

Ако си спомняте времената на късния соц или на ранните 90-те години (за по-рано не мога да кажа от личен опит), то вероятно ще си спомните и поне няколко момента от незабравими преживявания на пейка в парка или пред блока. Моменти, в които сте си изкарвали весело с приятели, с непознати или пък с другите пенсионери от квартала.

Това, което се опитвам да докажа, е взаимовръзката между пейката и фейсбук като социални феномени. Ако преди сме си прекарвали вечерите в небивалици и забавления по пейките из квартала, то сега правим същото във фейсбук. Иначе казано фейсбук е пейката на нашите времена.

Веднага мога да изкарам поне 5 железни аргумента, че пейките от едно време са заместени от фейсбук сега:

1. Когато бях малък, статусите си пишехме по пейките с ключ. Често се срещаха надписи като "Киро е говедо", "Мария общата от 10г" и подобни. Сега статусите са във фейсбук, това какво сме яли преди малко - също.

2. На следващо място класирам семейното положение. Ако преди пишехме по пейките (пак с ключ или пергел) Иванчо + Марийка = ВНЛ, то сега си сменяме статусите в социалната мрежа. Например, положението на Мария е "сложно е", Иванчо е "на търсак", а Ленчето е "Обвързана с Митко".

3. Споделянето на разни неща. Помните ли как седяхме по пейките и си споделяхме интересни новини, разменяхме разни неща и въобще всичко свързано с хоби и свободно време.

4. Ами игрите? Тъкмо си седнеш на пейката да си изядеш филията с лютеница от баба ти и дойдат приятелите от съседния блок да те извикат да играете на фунийки, да карате колело или да играете на топка. Сега е същото, но поканите валят от приятели да садите ряпа във виртуалната ферма или се състезавате на кой кравата му ще даде повече онлайн мляко. Баба ти фейсбук крави е доила!

5. А какви свалки ставаха по пейките! Събрали сме се вечер, чоплим семки, товарим с бъзици най-слабоносещия от блока, но не спираме да дебнем и новата мацка, която за първа вечер е слязла при нас на пейката и е развяла хубавите си пандели. Като сегашните нацупени самоснимки в огледало, които струят от мрежата.

Това са пет промени на примависта. Хубаво нещо си бяха пейките. Колко неща са ни се случили на тях и за колко от нещата историята по-добре да замълчи. И само този, който не е пробвал пейка вечер с любим човек, ще оспори казаното по-горе. Ако и вие имате носталгия по седенките и пейките, ударете по един лайк на тази публикация или пък зачекнете темата на пейката довечера с останалите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Yana T St, 23.11.2013 | 23:30
С приятели по пейките, с гаджето се натискаме по пейките, цъкаме белот на пейката..... Фейсбука на 90те :) Беше по яко...
Истинският Типун, 06.11.2013 | 09:12
ех, къде ме върнахте с този текст. Спомени красиви и далечни :)
beloslava, 05.11.2013 | 23:10
Точно така .. :D
Абонирайте се за нашия бюлетин