5 истории: Когато туристите се оказват в затвора - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5 истории: Когато туристите се оказват в затвора
Автор: Peika.bg
5 истории: Когато туристите се оказват в затвора
Снимка: Neil Conway

Туризмът е чудесно нещо - хората се движат, обогатяват се, почиват си и се завръщат заредени с позитивна енегрия. 

От друга страна, местното население се сдобива с пари и полезен опит, а икономиката на съответната страна се освежава. На практика всички печелят, освен ако нещо не се обърка. А то винаги има какво да се обърка. Ако сте гледали филма „Среднощен експрес“ (Midnight Express) на Алън Паркър, значи знаете какво се има предвид под „нещо в чужбина дяволски да се оплете“.

Ето още няколко подобни случая, в които героите се разминават доста по-леко при сблъсъка си с правосъдието, след като са участвали в доста абсурдни ситуации по време на пътуване в чужбина.

1. Среднощен експрес

41-годишната ветеринарка Стейси Адисън решава да тръгне на пътешествие към Антарктида, продава цялото си имущество и напуска САЩ през януари 2013 г. Тя още не знае, че пътешествието й ще я отведе директно зад решетките.

През септември същата година тя пресича границата на Индонезия с Източен Тимор в споделено такси. Според това, което обяснява тя в своята фейсбук страница, един от мъжете в таксито е поискал да спре до близък офис на DHL, за да прибере някакъв пакет. Полицията на свой ред спира таксито и арестува всички в него, защото в пакета има дрога. Въпреки че Стейси първоначално е освободена, след няколко дни тя отново е арестувана в хотела си и паспортът й е отнет от властите, а самата тя е задържана в женски затвор за два месеца. След като случаят стигна до медиите, Адисън е освободена на Коледа 2014 г., но успява да напусне страната едва на 5 март 2015 г., когато паспортът й е върнат.

Извод: Когато си турист в чужбина, може да се окажеш забъркан в трафик на наркотици, дори ако не са за теб. В държави като Източен Тимор всички заловени са виновни, за да е по-лесно на правосъдието.

2. Каквото сабя покаже

Мартин О`Конър и съпругата му приключват почивката си в Турция и той решава да си купи от Големия пазар в Истанбул арабска сабя за 500 долара като сувенир. След два дни, когато е вече на летището, той е спрян от турските полицаи и е задържан защото ченгетата решават, че сабята е ценна антика, която е била открадната. О`Конър е хвърлен в затвора за 8 дни, за опит за контрабандна на антики, наказанието за което е 12 години в турски затвор. В крайна сметка той е освободен, но след като плаща хиляди долара за адвокати и пътни разноски.

Извод: Сабята показва, че по-добре да я нямаш. В някои държави властите обичат да залавят чужденци и още повече обичат да им взимат парите.

3. Къде е печатът?

През октомври 2014 г. Кайли Бретаг отпътува от Австралия, за да празнува своя 30-и рожден ден в Мексико. За да спести пари, тя преминава мексиканската граница пеш от Калифорния, което е легално, но мексиканските власти не са й подпечатали паспорта.

Бретаг пътува сама из Мексико и трябва да се види със свой пирятел, но имиграционните власти спира автобуса й и разбират, че тя няма печат. Жената веднага е затворена за 6 дни в ареста, в претъпкана с жени и деца килия. Само веднъж й е позволено да излезе на въздух и дори не й е позволено да се изкъпе. След това Кайли е преместена в друг арест, докато не й е позволено да се върне в родината си на 3 ноември 2014 г.

Извод: Това, че си мислиш, че властите са забравили да свършат, това, което трябва да свършат, не значи нищо – накрая всичко е за твоя сметка, а не за тяхна.

4. Честит рожден ден в затвора!

Хорас Норел и съпругата му прекарали 8 дни на почивка на Карибските острови по случай неговия 80-и рожден ден. На връщане на летището багажът им е проверен и в него е намерен един 9-милиметров куршум.

Норел настоява, че куршумът не е негов, но въпреки това възрастният мъж е задържан за притежание на неразрешено оръжие, разпитван е два часа и е хвърлен в затвора за три дни. Местният Върховен съд накрая му разрешва да плати гаранция от 4000 долара и да се върне в САЩ. Интересното е, че друг мъж е бил аресутван за същото предишния ден. Всички обвинения срещу американските туристи са отпаднали.

Извод: Не е трудно да подхвърлиш куршум в багажа на 80-годишен човек, нито пък е толкова трудно да му вземеш няколко хиляди долара след това. Честит рожден ден, както се казва!

5. С балона и право в затвора

Това е най-забавната история в този материал. Две туристки в Индия решили да си вземат балон и да летят над панаира за камили в щата Раджастан. За съжаление, силните ветрове скоро приземили балона на футболното игрище на близкия затвор. Властите помислили, че това е опит за бягство на затворниците и задържали жените за 2 часа.

Извод: Понякога е трудно да обясниш на полицията, че просто си бил на неподходящия балон в неподходящите атмосферни условия.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин