Кои български обекти и обичаи са под егидата на ЮНЕСКО? - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои български обекти и обичаи са под егидата на ЮНЕСКО?
Автор: Елена Исаева

Знаехте ли, че нашата страна се нарежда на трето място в Европа по археологически находки? Това е наистина прекрасен факт, който е подкрепен с хилядите артефакти и съкровища намерени по нашите земи, за голяма част, от които трябва да благодарим на траките.

България е една прекрасна страна с уникална природа, славна история и безброй много исторически обекти, които заслужават да бъдат посетени. Богатствата по нашите земи са повече от интересни, някои са свтовно признати, други тепърва предстои да станат.

Кои български обекти и обичаи са под егидата на ЮНЕСКО?
Снимка: Елена Исаева

 

Освен историята и архитектурните забележителности, в България има и множество обичаи, които са неповторими и единствени по рода си, и определено смайват целия свят или поне част от него.

Ако сте почитатели на културния туризъм, архитектурните шедьоври и забележителностите с историческо значение, не може да не знаете какво е ЮНЕСКО – Организацията на обединените нации за образование, наука и култура. Списъкът за световно културно и природно наследство на организацията е ценен пътеводител през туристическите дестинации у нас и в чужбина.

В Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО влизат обекти като гора, планина, езеро, пустиня, сграда, археологически обект или дори цял град. Програмата има за цел да каталогизира, именува и опазва обекти с изключително културно или природно значение за общото наследство на човечеството.

Първите места се държат от Италия (с 54 обекта) и Китай (с 53 обекта).

Безспорно и ЮНЕСКО забелязва красотата на нашите обекти и обичаи и за това има някои включени в списъка им.

Общо 9 материални обекта от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, включително 7 културни и 2 природни обекта, се намират в България. Нематериалните обекти в страната са хорът на Бистришките баби, ритуалът „нестинарство“, традицията на производство на „Чипровските килими“ и ритуалът „Сурова/Сурва“ и традиционната българска мартеница.

Кои български обекти и обичаи са под егидата на ЮНЕСКО?
Снимка: Елена Исаева

Ето и кои материални и нематериални обекти са под егидата на ЮНЕСКО – Боянската църква, Ивановски скални църкви, Казанлъшката гробница, Мадарския конник, Старият град на Несебър, Рилският манастир, гробницата при Свещари, Национален парк „Пирин“, Резерват „Сребърна“, Нестинарството, Сурва, Национален събор на българското народно творчесто и Мартеницата.

Всяко едно от тези места е прекрасно, завладяващо и пълно с история, а обичаите са просто истинска наслада за окото и душата. Със сигурност много други обекти в нашата страна заслужават да са част от списъка на ЮНЕСКО и да се надяваме, че в бъдеще ще бъдат включени още много такива.

България е страна с изключително богато културно и историческо наследство, макар много хора дори да не подозират за някои богатства, които се намират по нашите земи. На българска земя е пълно с исторически крепости и паметници, които са били от голямо значение по времето на своето построяване и активно ползване. Те носят белези на славна история и трагичен край. Те са гордост за нас и не бива да оставаме безразлични към тях. Но нека бъдем и отговорни да се научим да пазим и съхраняваме тези богатства за бъдещите поколения, защото те са источникът на нашата история.

Нека бъдем отговорни към себе си, родината си и всичко, което е свързано с нашата идентичност и история.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин